Cumhuriyet Meydanı’ndaki anma törenine İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, rektörler, resmi kurum ve meslek odaları temsilcileri katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve Türk bayrağı yarıya indirildi. Saat 09.05’te ise kentte hayat durdu, İzmirliler Ata’ya olan bağlılıklarını gösterdi.

Anıt şeref defterini imzalayan İzmir Valisi Cahit Kıraç yaptığı konuşmada, "Edebiyete intikalinin 74'üncü yıldönümünde seni büyük bir özlemle yad etmek üzere huzurundayız. Tarih seni Kurtuluş Savaşı'mızın önderi, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve tarihin en büyük şahsiyetlerinden biri olarak altın harflerle yazmaktadır. Ancak Türk milletinin sana olan duylarının ifadesi bütün bunları çok üstünde olup, hiçbir yere sığmamaktadır. Dünya var oldukça Türk milleti seni kalbinin derinliklerinde sevmeye ve hayatın her alanında yaşatmaya devam edecektir. Bölgemiz başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yaşanan gelişmeler karşısında sürekli gelişimi ve değişimi öngören ilke ve inkilapların bizi daima farklı ve güçlü kılmaktadır. İlke ve inkilapların sayesinde bize hedef olarak çağdaş uygarlık yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Türk milletinin istiklali ve istikbali uğruna yaptıkların için sana sonsuz minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

Anıta çelenk konulurken sıra nedeniyle kısa süreli tartışma yaşandı. Vali Kıraç ve beraberindekiler, daha sonra Atatürk Kültür Merkezi’ndeki anma törenine geçti.

PORTREDE BİR NOKTA OLMAK İÇİN SIRAYA GİRDİLER

Gözyaşlarının tutulamadığı törenin ardından Cumhuriyet Meydanı’nda Konak Belediyesi’nin katkıları, fotoğrafçı Cumhur Aygün’ün organizasyonunda gerçekleştirilen 2 bin 400 gönüllünün katılacağı, Atatürk’ün canlı portresi için kayıt işlemleri başladı. 7’den 70’e binlerce İzmirli, sabahın erken saatlerinden itibaren Atatürk portresinde bir nokta olmak için sıraya girerken, kayıt sıralarını alanlar ise Cumhuriyet Meydanı’ndaki yerlerini almaya başladı. Kendilerine 'İzindeyiz' yazılı siyah tişörtler verilen ve aynı ifade kollarına mühürle de basılan İzmirliler, böyle bir organizasyonda yer alacakları için mutlu olduklarını dile getirdi. Kısa süre içinde 2400 kişi tamamlandı.



TT(İÖ/CK)