BALIKESİR'DEKİ ANMA

Balıkesir'deki ilk tören saat 08.30'da Atatürk Anıtı'nda düzenlendi. Vali Ahmet Turhan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Fahri Kır, Belediye Başkanı MHP’li İsmail Ok, siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütü anıta çelenk bıraktı. Yağmurlu havaya karşın  anıttaki törene büyük ilgi gösterdi. AK Parti, CHP ve MHP'li Balıkesir milletvekillerinin katılmadığı törenin sürpriz ismi CHP Parti meclisi üyesi Fikri Sağlar oldu. Balıkesir il ve ilçe örgütlerini denetlemek için Balıkesir'e gelen Sağlar, il örgütü ile birlikte Atatürk Anıtı'ndaki törene katıldı, Atatürk Anıtı'na karanfil bıraktı. Tören Atatürk'ün ölüm saati olan 09.05'te yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile sona erdi. Atatürk'ü Anma etkinliği daha sonra Salih Tozan Kültür Merkezi'ndeki törenle sürdü. Fen Lisesi öğrencileri “Batmayan Güneş” adlı orotoryoyu sundu.

UŞAK'TA

Atatürk’ün, ölümünün 74'üncü yıldönümünde Uşak’ta Cumhuriyet Halk Partililer ve Atatürkçü Düşünce Derneği Uşak Şubesi üyeleri parti binası önünde toplanarak ellerinde Türk Bayrakları ve karanfillerle Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na yürüdü. Valilik, İl Jandarma Komutanlığı, Belediye, CHP ve ADD Uşak Şubesi’nin anıta çelenk koymasının ardından saat 09.05’i gösterdiğinde 2 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrak yarıya indirildi. Anma töreninin ardından CHP ve ADD üyeleri anıta karanfil ve küçük Türk Bayrakları bıraktı. Atatürk Kültür Merkezi’nde, İl Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlanan Atatürk'ün hayatı ve kişiliği konulu konuşma ve slayt gösterisi yapıldı. Anma töreni Atatürk Oratoryosu, şiir, müzik, dramatize ve sinevizyon gösterilerinin ardından sona erdi. Törene Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fuat Kömürcü, Bağımsız Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Ali Bayram, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sait Çelik, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ile çok sayıda kişi katıldı.

MUĞLA'DA

Muğla’da anma programı Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenklerinin sunulmasıyla başladı. Sirenlerin çalması ile birlikte 2 dakikalık saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı okundu ve aynı anda bayrak yarıya indirildi. Törene Vali Fatih Şahin, İl Jandarma Alay Komutanı Kur. Alb. Fevzi Kurşun, CHP’li Belediye Başkanı Osman Gürün, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Akbaş, İl Emniyet Müdürü Ahmet Akbal, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Törenin ardından sivil toplum örgütleri Ata’nın huzuruna karanfil bıraktı.

Bodrum'da da ilk tören Belediye Meydanı'nda yapıldı. Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, Belediye Başkanvekili DP'li Hamit Özkaplan, Jandarma Bölük Komutanı Yarbay Hakan Demirörs, parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Bodrumlu motosikletçiler ile vatandaşların ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk tişörtleri giyerek geldiği törende saat 09.05'te hayat durdu. Bodrum'da yaşayan bazı yabancılar ile turistlerinde ellerine Türk bayrakları aldığı görüldü. 10 kişilik Bodrum AKUT ekibi ise Sadettin Uslu liderliğinde, Ortakent-Yahşi beldesindeki 670 metre rakımlı Oyuklu Tepesi'ne 'Ata'ya saygı tırmanışı' gerçekleştirdi, AKUT ekibi tepede Türk bayrağı açarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı söyledi. Törenler Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi'ndeki Ayşe Gülsevim Ali Rüştü Kaynak Anadolu Lisesi öğrencilerinin sunduğu Ata'yı Anlamak isimli oratoryosu ile sona erdi.

AYDIN'DA

Aydın Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması ile başlayan törenler Atatürk’ün kendi sesinden 10’uncu Yıl Nutku’nun dinletilmesiyle devam etti. Saat 09.05’de sirenlerin çalınmaya başlamasıyla birlikte tüm Türkiye’de olduğu gibi Aydın’da da hayat durdu. 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okundu. Törene Aydın Valisi Kerem Al, Belediye Başkanı CHP’li Özlem Çerçioğlu, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Salih Karataş, Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı. CHP Aydın İl Başkanı Barkan Kalınomuz ile Aydın Baro Başkanı Sümer Germen çelenk koyma ve toplu selamlama törenine geç kaldıkları için katılamadı. Valilik önündeki töreninin ardından Aydın’daki törenler, Aydın Kültür Merkezi Hidayet Sayın Konferans Salonu’nda düzenlenen program ile devam etti.

Kuşadası’nda da Atatürk anıtı önündeki törene, CHP 2'nci İl Kadın Kolları Eşgüdüm Toplantısı için Kuşadası’nda bulunan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan ile il Kadın kolları başkanları katıldı. Kaymakam Mustafa Ayhan’ın, Garnizon komutanı Jandarma Binbaşı Ferhat Arslan ile Belediye başkanı Esat Altungün’ün anıta çelenk koymasından sonra, saatler 09.05’i gösterdiğinde saygı duruşu yapıldı. Denizde balıkçı teknelerini kornalarını çaldı. Törene katılan bazı kişiler gözyaşlarını tutamadı.

ÇANAKKALE'DE

Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Saatler 09.05’i gösterdiğinde sirenlerin eşlik ettiği 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, bayraklar yarıya indirildi. bu sırada bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Çanakkale Gençlik Platformu üyeleri de üzerinde Atatürk ve Türk bayrağı resimleri bulunan, "Ne senden vazgeçeriz, ne de bir karış memleket toprağından. Kaderimizde varsa tarih yazmak Çanakkale olarak biz hazırız" yazılı pankart açtı. Törene, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, CHP’li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel ile vali yardımcıları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, muharip gaziler, askerler, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı.

DENİZLİ'DE

10 Kasım Atatürk’ün anma töreni Denizli Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Askeri ve sivil erkanın katıldığı törende ilk olarak Vali Abdülkadir Demir, ardından 11'inci Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Memduh Hakbilen ve Belediye Başkanı Ak Partili Osman Zolan çelenk koydu. Çelenklerin konması ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde sirenler çalmaya başladı. Törene katılanlar ve yolda bulunanlar, Atatürk için saygı duruşundu bulundu. Denizli’de hayat durdu. Bir işhanında temizlik yapan iki kadın da camları silerken, sirenlerin çalmaya başlamasıya birlikte işlerini bırakıp, saygı duruşunda bulundu, sirenlerin susması ardından tekrar işlerine devam etti. Atatürk’ü anma etkinlikleri Pamukkale Üniversitesi’nde düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

MANİSA'DA

Manisa’da ilk program sabah erken saatlerde Cumhuriyet Meydanı’nda Milli Egemenlik Anıtı’na çelenk sunulması töreni ile başladı. Törene Vali Halil İbrahim Daşöz, Tugay Komutanı Tuğgeneral Nehir Aydın, MHP’li Belediye Başkanı Cengiz Ergün, daire müdürleri, asker erkan, sivil toplum örgütleri, gaziler, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı. Protokol üyeleri ve katılan sivil toplum örgütlerinin Milli Egemenlik Anıtı’na çelenk sunmasının ardından saat 09.05’te siren eşliğinde Ulu Önder Atatürk için 2 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Protokol üyelerinin yanında bulunan bir engellinin tekerlekli sandalyesinden güçlükle kalkarak saygı duruşunda bulunması herkesin takdirini topladı. Saygı duruşunu ardından İstiklal Marşı okundu.

Belediye Kültür Sitesi Lale Salonu Fuayesi’nde de belediye ait Atatürk Fotoğrafları sergisinin açılışı yapıldı. Ardından Dündar Çiloğlu Anadolu Lisesi tarafından Atatürk Anma programı düzenlendi.