Türkiye'de daha önce Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya ve Çoruh nehirlerinde yaşayan ancak, 1970'li yıllarda nesli tükenmeye başlayan Mersin Balıkları için 'Türkiye'deki Mersin Balığı Popülasyonunun İyileştirilmesi, Habitat Değerlendirmesi ve Stok Takviyesi Projesi' başlatıldı. Sapanca İç su Ürünleri Üretimi Araştırma ve Uyulama Biriminde 2 kilo yumurtadan elde edilen 60 bin yavru ile başlatılan proje kapsamında üretilen Mersin Balıklarının Mayıs ve Haziran ayındaki üremeleri öncesinde Rusya’dan Sapanca’ya gelen Krasnodar Su Ürünleri Araştırma Enstitüsünde yapay üreme ve Mersin balığı yetiştiriciliği konusunda uzmanı Dr Mikhail Chebanov ile Dr. Elena Galich, Mersin balıklarının yetiştiriciliği konusunda İstanbul Üniversitesi Su ürünleri bölümü Prof.Dr Devrim Memiş’ten proje hakkında bilgi aldı. Daha sonra da havuzun yanına getirilen ultrason cihazı ile Mersin balıklarının tek tek cinsiyetleri tespit edildi.

İstanbul Üniversitesi Su ürünleri bölümü Prof.Dr Devrim Memiş, Türkiye'deki Mersin balıklarının stoklarının belirlenmesi yetiştiriciliğin yapılması ve bu kapsamda Rusya ile ortak çalışma yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

"İstanbul Üniversitesi olarak yaklaşık 10 yıldır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Daha önce Mersin Balıklarının Karadeniz’deki yerleşim alanlarını üremelerini tespit ettik. Bugünde buradaki merkezimde bulunan Mersin balıklarının Mayıs ve Haziran ayındaki yumurtlama öncesinde cinsiyet tespiti ve yumurtlama zamanlarını belirliyoruz. Utrasona bağlayarak cinsiyetlerini belirliyoruz. Dişimi yoksa erkek mi ayrımı yapıyoruz. Böylelikle Mersin balıklarının üretimiyle ilgili bilgi sahibi olacağız." 

Rusya’dan Sapanca’ya gelen Krasnodar Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nde yapay üreme ve mersin balığı yetiştiriciliği konusunda uzmanı Dr Mikhail Chebanov ise tercüman aracılığıyla yaptığı açıklamada projenin Karadeniz’de nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Mersin balıklarının neslinin çoğalması için önemli olduğunu söyledi.



BT(MB/İD)