Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu'nun ağabeyi Ceyhan Mumcu, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi'nde düzenlenen 'Uğur Mumcu'ya Saygı ve Eğitim Sorunları' konulu programa konuşmacı olarak katıldı. 24 Ocak 1993 tarihinin, belleğinden kolay çıkmadığını belirten Ceyhan Mumcu, "Oysa insan bünyesi yeni çile, sıkıntı, zahmetlere katlanabilmek için, unutma yeteneğini de içerir. En sevilen yitirilen değerler, düştüğü yeri yakar. Doğa, insanların yaşama dört elle sarılıp buna katlanması için, 'unutmak' gibi bir üstünlük vermiştir. Fakat benim için unutmak çok zor oluyor. Bir kere 24 Ocak 1993 günü 1 yaşından beri tanıdığım kardeşim Uğur Mumcu'nun yüreğinin bir balkona saplanmış, bacağının bir kenara gitmiş, o parça parça halini gördüm. O benim için çok büyük şok ve travmaydı." diye konuştu.

Ceyhan Mumcu, Türkiye'nin, kardeşinin yanı sıra, kendilerini tanımaktan onur ve gurur duyduğu, Prof.Dr Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Prof.Dr. Ahmet Taner Kışlalı ve Necip Hablemitoğlu gibi değerlerini kaybettiğini, Diyarbakır Emniyet Müdürü iken şehit düşen Gaffar Okan'ı da rahmetle andığını söyledi. Mumcu, Gaffar Okan'ın eşinin, kardeşi Uğur Mumcu'nun ölümünden sonra kendisine, bu cinayette dünya polis tarihine geçecek gelişmelerin görüleceğini söylediğini anlattı.

Kendisinin tarifsiz kederler yaşadığını bu nedenle unutma yeteneğinin felç olduğunu ifade eden Ceyhan Mumcu, acılarının taptaze olduğunu belirtip, toplumun kendisi için verilen emek, ödenen bedelleri çok iyi bildiğini açıkladı.

"KEMAL DERVİŞ CHP'YE ÜYE DAHİ YAPILMAZDI"

Konuşmasında, kendisini dinleyenlere, 'Uğur Mumcu bugün yaşasaydı ne yapardı?' diye soran Ceyhan Mumcu, bu sorunun yanıtını şöyle verdi:

"Bu konuyu çok düşünüyorum. Uğur Mumcu'nun en iyi okuyucularından biriydim. Yazılarını herkes bir kere okur, ben iki kez okurdum. İkinci okuyuşumu ise, 'Bu yazıdan dolayı Uğur'un ve ailemizin başına ne gibi felaket gelebilir?', 'Kimleri kızdırıyor?' diye yorum yapmak için, koruma içgüdüsüyle gerçekleştiriyordum. Sizden, 'Uğur Mumcu yaşasaydı ne yapardı?' sorusunu düşünmenizi ve tartışmanızı rica ediyorum. Bana kalırsa Uğur Mumcu yaşasaydı, Kemal Derviş gibi küresel sermayenin temsilcisi bir adam, CHP'ye asla üye dahi yapılmazdı. Uğur, yazdığı gibi, yazılarında kulis de yapardı, mücadele de ederdi. Bunun çok önemi var. Çünkü, Kemal Derviş siyaseti, mensubu olduğu partinin emekçi kesimiyle bağını onarılmaz biçimde koparmıştır."

Ceyhan Mumcu, Uğur Mumcu'nun Ermeni soykırımı iddiaları konusunda önemli araştırmaları olduğunu, bu konuda uzman tanıklık yapmak istediğini de dile getiren Ceyhan Mumcu, kendisinin bu konuda Dışişleri Bakanlığı ile temasları olduğunu dile getirdi.

"SİLİVRİ'DE UMUTSUZ SAVUNMALAR YAPIYOR OLURDUM"

Mumcu, yaşaması halinde kardeşinin bugün cezaevinde olmuş olacağını ileri süren Ceyhan Mumcu, "Uğur Mumcu yaşasa;, Mustafa Balbay yerine orada tutukluydu. Ben de burada değil Silivri'de Uğur Mumcu için, tahliyesi için umutsuz savunmalar yapıyor olurdum" dedi. Eğitim konusunda da açıklamalarda bulunan Mumcu, Türk halkının büyük desteği ile hemen her ilde üniversite açıldığını kaydetti. Bunun olumlu bir gelişme olduğuna değinen Mumcu, "8 yıl eğitimi yaptırmayız' diye tepinenler, sabah namazlarında olay çıkaranlar, şimdi lise eğitimini 12 yıla çıkarma çabası içerisinde. Çünkü halk o siyaseti reddetti. Eğitimin 8 yıla çıkarılmasına karşı olanları onaylamadı" diye konuştu.



ST(FK/İD)