Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan ve ekibinin Uğur Acar'a yaptığı Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatının üzerinden 60 gün geçti. Uşak'ta hayatını kaybetmesinin ardından ailesi tarafından organları bağışlanan 39 yaşındaki Ahmet Kaya'nın yüzü, geçen 21 Ocak'ta yapılan 9 saatlik operasyonla Uğur Acar'a başarılı şekilde nakledildi. Uğur Acar, ameliyatın 60'ıncı gününde nakil öncesi ve sonrası yaşadıkları ile bundan sonra neler yapmayı hayal ettiğini anlattı.

‘BİR GÜN OLACAK’ DİYORDUM

Nakil yapılmadan önce ayda birkaç kez kontrole geldiği Prof. Dr. Ömer Özkan ile sürekli görüştüğünü aktaran Uğur Acar, çocukluğundan beri bu operasyona hazır olduğunu ve ‘bir gün olacak’ diye düşündüğünü dile getirdi.

Uğur Acar, Prof. Dr. Ömer Özkan ile yaptığı son görüşmenin ardından yüz nakli ameliyatına girme kararı aldığını kaydetti. Acar, "Ömer hoca ile görüştüm. Bana baba-oğul, bir ağabey- kardeş gibi davrandı. Güler yüzüne ve kendisine güvendiğim için bu riski alarak ameliyata girdim” dedi.

YARI YOLDAN DÖNDÜM

Ameliyattan 10 saat önce rutin kontrol için Prof. Dr. Ömer Özkan ile görüştüğünü ve ardından da memleketi Manavgat’a dönmek üzere yola çıktığını vurgulayan Uğur Acar, “Manavgat’a dönmeden yarı yolda haber geldi ve bir anda heyecan bastı. Otobüsten iner inmez geri döndüm. Aileme haber verdim. Onlar da çok mutlu oldu. Geri dönüşümde de çok heyecanlıydım. Ömer hocam beni yolda karşıladı. Onu görünce de heyecanım daha da arttı” diye konuştu.

HOCANIN SESİ BANA YETİYORDU

Psikolojik olarak hazır olduğunu aktardığı yüz naklinin ardından yoğun bir tedavi sürecinin başlatıldığını söyleyen Uğur Acar, Prof. Dr. Ömer Özkan’ın ameliyattan sonra kendisi ile sürekli konuştuğunu aktardı. Ameliyatın etkisiyle gözünün bulanık gördüğünü dile getiren Uğur Acar, şöyle devam etti:

“Gözüm de bulanık gördüğü için doktorum her gün geldiğinde gerekli açıklamalar yapıyordu. Zaten Ömer hocamızı bulanık da görsem, sesi bana yetiyordu. Kendisinin sesini duyduğumda güler yüzünü görüyordum. Bana her şeyi en iyi şekilde anlatıyordu ve ben de kendisine inandım ve başardık. Tedavime serumla başlamıştık. Daha sonra günde 20-25 arasında ilaçla devam ettik. İlaçlar şu an yavaş yavaş azalıyor. Ben de bu durumdan memnunum."

35’İNCİ GÜNDE ALNIMI OYNATTIM

Fizik tedavisi başlamadan önce alnındaki kırışıklığı fark ettiğini ve bu durumu kimseye fark ettirmeden ameliyatı yapan Prof. Dr. Ömer Özkan’a göstermek istediğini söyleyen Uğur Acar, “Ömer hocamıza gösterdim ve kendisi de çok beğendi. Ameliyattan 35 gün sonra bunu yapabiliyordum. Alnımı yukarı kaldırabiliyorum. Bunu ilk kendim aynada fark ettim. 3-4 gün sonra Ömer hocaya gösterdim. Bana teşekkür etti. Şu anda hareketlerim yavaş yavaş başladı ve daha da iyiye gidiyor. Mimik hareketleri, göz ve kaşlarımı kaldırma hareketlerini yapabiliyorum” dedi.

AĞUSTOSTA MUAYENE OLACAK

Sakallarının uzamasıyla birlikte top sakal bırakmaya heveslendiğini ve ilk defa berbere top sakal şeklinde kestirdiğini söyleyen Uğur Acar, yaşamının bundan sonraki bölümünde ise ilk iş olarak askerlik yapmak istediğini anlattı.

Tedavisinin birinci yılını tamamlamayı bekleyeceğini ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe’nin kendisine yaptığı iş teklifini değerlendireceğini kaydeden Uğur Acar şöyle devam etti:

“Büyük bir ihtimalle burada kalmayı düşünüyorum. Şu anda 19 yaşındayım. Bu yaz ağustosta muayene olacağım. Askerlik şubesi onay verirse, devletimiz de olur derse seve seve askerliğimi yapmak istiyorum.”

EVLİLİĞİ DE DÜŞÜNÜYORUM

Yaşamının bundan önceki bölümünde hiç düşünmediği evliliği artık düşünmeye başladığını ve her şeye iyi ve düzgün karar vermek istediğini dile getiren Uğur Acar, “Bundan önceki hayatımda evlenmek gibi bir duyguya kapılmadım. Bundan sonraki hayatımda da kapılırsam, iyi ve düzgün bir şekilde karar vermek istiyorum. Her şeyi zamana bırakmak istiyorum. Evliliği düşünüyorum ama zaman her şeyin ilacıdır” dedi.

Duygularının bir noktada buluşacağı ve ailelerin bir araya geleceği bir evlilik hayal ettiğini söyleyen Uğur Acar, “Karşılıklı severek ve duygularımızı bir araya toplayarak ikimiz de mutlu olacağımıza inandığımızda neden olmasın. Hayatın ne getireceğini kimse bilemez” derken, bir oğlan ve bir kız çocuğu olmasını istediğini anlattı.

ANNESİYLE GÖRÜŞECEĞİ GÜNÜ BEKLİYOR

Annesi, babası, 6 kardeşi ve arkadaşlarıyla görüşmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getiren Uğur Acar, ameliyattan sonra kendisini gören babasının çok şaşırdığını ve ‘güzel olmuş’ dediğini söyledi. Sürekli telefonla görüştüğü annesiyle taburcu olduktan sonra yüz yüze görüşmek istediğini ifade eden Uğur Acar, hayatının bundan önceki döneminde kendisine yardım eden ve destek olan kardeşlerini de çok sevdiğini kaydetti.

Çocukluğunda sürekli futbolcu olmayı hayal ettiğini ancak bunu yapma fırsatı bulamadığını anlatan Uğur Acar, koyu bir Galatasaray taraftarı olduğunu belirtti.

POLAT ALEMDAR FANATİĞİ

Kurtlar Vadisi dizisinde Polat Alemdar rolünü canlandıran Necati Şaşmaz ile tanışmak istediğini ve dizinin hiçbir bölümünü kaçırmadan izlediğini söyleyen Uğur Acar, “Genelde yabancı aksiyon filmlerini çok seviyorum. Türkiye’de de bir tek diziyi izliyorum. Perşembe günleri Kurtlar Vadisi Pusu’da oynayan Polat Alemdar ile beraber oturup çay içmek isterim. Oynadığı rolü çok beğeniyorum. Bu filmde çekilen roller sanki önceden yaşanmış da filme yayınlanmış gibi görünüyor. Kendisinin iyi rol yaptığını görüyorum. Aksiyon filmi ve yaratıcı bir film olduğu için kendisi ve ekibiyle de tanışmak isterim” dedi.