Ellerindeki broşürleri oy kullanma hakkına sahip olanlara dağıtan görevliler, parti önermeden sadece oy kullanan Türkiye kökenlilerin sayısını arttırmak için sandık başına gitmelerini istiyor.

Almanya’da 22 Eylül’de yapılacak federal seçimler öncesi Avrupalı Türk Demokratlar Birliği ‘haydi sandık başına’ kampanyası başlattı.

Tatillerini geçirdikten sonra yaşadıkları ülkelere dönmek için Kapıkule Sınır Kapısı’na gelen Türkiye kökenli işçilerle görüşen görevliler seçim bilgilerini içeren broşürleri dağıtıyor. Almanya’da yaşayan çok sayıda Türk asıllı Alman vatandaşı olduğuna dikkat çeken görevliler siyasi parti önermeden sadece Türklerin sandık başına gitmesini istiyor. Sıcak nedeniyle kuyrukta bekleyenlere su dağıtan ekibin Kapıkule Sorumlusu

Fatih Bitlis, amaçlarının sadece Almanya’da oy kullanan Türklerin sayısını arttırmak olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bizim amacımız Avrupa’daki çifte vatandaşlığın kaldırılmasının ardından Almanya’daki Türklerin oy kullanmalarını sağlamak. Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkış yapacak olanlara broşür dağıtarak bilgilendiriyoruz ve oy kullanmak için sandık başına gitmelerini istiyoruz. Örneğin Almanya’da yaklaşık 1 milyon Türk var, ancak bunlardan sadece 150 bini kadar kişi sandık başına giderek oy kullanıyor. Biz bunu arttırmaya çalışıyoruz.” dedi.

TÜRKLER İLGİLENMİYOR

Türkiye’de yaz tatilini geçirdikten sonra yaşadığı Almanya’ya dönmek için yola çıktığını ifade eden Türk işçisi Halil Yılmaz, “Almanya’da yaşayan Türkler, politikaya karşı çok ilgili değiller. Oy kullansak sesimizi çok iyi duyurabiliriz. Toplum olarak bu konuda duygusuz ve ilgisiziz. ‘Boşver’ diyoruz, ‘bana ne?’ diyoruz. Almanya’da 1 milyondan fazla vatandaşımız var. Örneği ben bir partiden belediye meclis üyesi olmak için aday oldum, kendi arkadaşlarım oy vermedi. Bir oyla seçilemedim. Ben Türklerin hakkını savunmak istemiştim” diye konuştu.

Diğer Türk işçisi Metin Duman ise her seçimde oy kullandığını ancak Almanya’daki siyasi partilerin Türkleri temsil etmediğini söyleyerek “Hangisini kendimize yakın görürsek ona oy veriyoruz. Türk milletinin genelde bir vurdumduymazlığı vardır. Bunu Türkiye’de de yurt dışında da yaşıyoruz. Türk böyle şeyleri pek önemsemiyor” dedi.

İKTİDARI TÜRKİYE KÖKENLİ SEÇMENLER BELİRLEYECEK

Merkezi Almanya’da olan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Kara, Türklerin kullanacağı oyların çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“1 milyona yakın seçmenin ancak yüzde 18’inin oy kullandığı Türk seçmen grubu vardır. Bu oylar bu güne kadar her iki taraf kaynaklı nedenlerle sandığa yönelmemiştir. Bu gün bütün sivil toplum kuruluşlarımız sorumluluk bilinci ile hareket ederek vatandaşlarımızı sandığa yönlendirmekteler.

Bunun için herkes hummalı bir çalışma içersinde. Bu durumda en az 500 binin üzerinde atıl yeni oyun sandığa gideceğini tahmin etmekteyiz. Ayrıca Federal Seçim Dairesinin verilerine göre bu yıl ilk defa 534 bin göçmen kökenli seçmen oy kullanma hakkına sahip olacaktır. Bunların büyük çoğunluğu gene Türkiye kökenli vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Buna göre neredeyse 62 milyonluk toplam seçmenin, 1 milyona, yüzde 2‘ye yakını nerede ise Türkiye kökenli seçmen grubundan oluşmaktadır. İktidar ve muhalefet partileri arasındaki oy farkının 100 bin yani binde 2 civarlarında olduğu bilindiğine göre ne gibi bir etki gücüne sahip olduğumuz ortadadır. Bu gerçeklerden hareketle iktidarı Türkiye kökenli seçmenlerin belirleyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz”


KORNALI PROTESTO


Tatillerini geçirdikten sonra yaşadıkları ülkelere karayoluyla dönmek isteyen yaklaşık 150 araç Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkış yapmak için kuyruk oluşturdu. Bulgaristan Sınır Kapısı’ndaki onarım nedeniyle işlemlerin yavaş yapılması kuyrukta bekleyen araç sürücüleri tarafından zaman zaman kornalarla protesto edildi. Türk işçilerinin Kapıkule Sınır Kapısı'ndan çıkışları devam ediyor