Kaza, Maçka İlçesi'nde 26 Mayıs 2003 sabahı meydana geldi. Afganistan'da görev yapan İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan Ukrayna'nın UmAir Havayolları'na ait YAK - 42 tipi uçak, yakıt ikmali için Trabzon Havalimanı'na inmek isterken, aşırı sis nedeniyle Maçka İlçesi Atasu Beldesi'ndeki Pilav Dağı'na çakıldı. Kazada 62 İspanyol asker ile Ukraynalı 13 mürettebat öldü.

ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Kazanın 9’uncu yıl dönümünde bugün Atasu Beldesi sınırları içerisinde bulunan Pilav Dağı'ndaki Türk- İspanyol Dostluk Anıtı'nda anma töreni düzenlendi. Törene İspanya'nın Türkiye Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Albay Julian De Pablo Martin, Jandarma Ataşesi Eduardo Luis Fernandez ve Savunma Ataşe Yardımcısı Astsubay Faustino Moreno katıldı. Anma töreninde Türkiye’yi ise Trabzon 48’inci İç Güvenlik Tugay Komutan Vekili Albay İlhami Ulu, Trabzon Merkez Komutanı Albay Nihat Önder, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ve Atasu Belediye Başkanı Mustafa Köse temsil etti.

İspanya Savunma Ataşesi Albay Julian De Pablo Martin, anma törenine ilk kez katıldığını belirterek, "İspanya Silahlı Kuvvetleri tarihinin en büyük askeri kaybını burada yaşadı. Acımız büyüktür. Ölen askerlerimizi minnetle anıyoruz" dedi. Törende daha sonra kazanın meydana geldiği yerde bulunan Türk- İspanyol Dostluk Anıtı’na çelenk bırakıldı ve saygı duruşunda bulunuldu. Törenin ardından İspanya Ordusu’nda görevli olan ve kazada kardeşini kaybeden Astsubay Jose Panos da anıta kırmızı karanfiller bıraktı.

TERS BAYRAĞI BAŞKAN GENÇ FARK ETTİ

Pilav Dağı'ndaki törenin ardından heyet Maçka ilçe merkezine indi. Burada önce kazada hayatını kaybeden Ukraynalı uçak mürettebatı için yaptırılan anıta çiçek bırakan heyet, ardından Türk - İspanyol Dostluk Anıtı'nın önünde yapılan törene katıldı. Anıta çelenk konulması ve saygı duruşunun ardından İspanya Savunma Ataşesi Albay Julian De Pablo Martin anıt şeref defterini imzaladı. Tören Şehitler Marşı'nın çalınmasıyla sona erdi.

Maçka’da yapılan törende anıtın yanında göndere çekilen İspanya Bayrağı’nın ters olduğunu fark eden Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, görevlileri uyardı ve bayrağın düz şekilde takılmasını sağladı.