Atlasjet'in İstanbul-Isparta seferini yapan World Focus'tan kiraladığı yolcu uçağı, 30 Kasım 2007 tarihinde Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe Mevkii'nde düştü. Kazada 7'si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi. Kazayla ilgili Atlasjet'e karşı açılan davayla kamu davasının birleştirilmesiyle birlikte bugün 17'nci duruşma Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklardan hiçbiri katılmadı.

Mahkeme heyeti daha önce Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde görevli öğretim üyeleri tarafından 9 ay gibi bir zaman diliminde hazırlanan ve pilotların asli kusurlu olduğunun belirtildiği bilirkişi raporuna yapılan itirazlar üzerine geçen duruşmada tayin ettiği yeni bilirkişiyi bugün Isparta'ya çağırdı. Bilirkişi heyeti mahkeme salonuna alınmadan önce müşteki ve sanık avukatlarına söz verildi.

BİLİRKİŞİYE İTİRAZ

Müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer, Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nden seçilen bilirkişiyi kabul etmediğini, bu isimlerin objektif ve tarafsız bir rapor hazırlayacaklarına inanmadıklarını söyledi. Türk Hava Kurumu'nun bürokratların elinde olduğunu aktaran Yüzer, "Dolayısıyla bilirkişiler baskı altında kalacak. Buradan tarafsız bir rapor çıkacağına inanmıyoruz" dedi.

Diğer müşteki avukatları da bu beyana katıldıklarını bildirdi. Sanık avukatları ise yazılı beyanlarının geçerli olduğunu belirterek, takdiri mahkemeye bıraktı. Mahkeme heyeti 5 dakikalık aranın ardından bilirkişinin dava dosyasında görevlendirilmesine karar verdi ve bilirkişi heyetini salona çağırdı.

YEMİN EDİP DOSYAYI ALDILAR

Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin pilotaj bölümünde görev yapan Ayhan Akbıyık ve Mustafa Kaya, aynı üniversitede öğretim görevlisi olan Hasan İnce, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyesi Prof.Dr. Hasan İşgüzar ve THY Uçuş İşletme Başkanlığı'nda görev yapan kaptan pilot Kutsal Önder yemin ederek dava dosyasını teslim aldı. Mahkeme Başkanı Suat Yürekli ikinci kez rapor hazırlayacak olan yeni bilirkişiye rahat çalışma ortamı sunma açısından 5 aylık süre tanıyıp 18'nci duruşma tarihini 21 Mart 2013 olarak belirledi.

SİMÜLATÖR TALEBİ KABUL EDİLDİ

Ayrıca mahkeme heyeti gerek duruşmaya katılan sanıkların, gerek müşteki avukatlarının birçok celsede ısrarla gündeme getirdiği kazanın simülatörde canlandırılmış şeklinin de bilirkişi tarafından hazırlanmasını ve yine avukatlar tarafından hazırlanan soruların cevaplandırılmasını istedi.  Duruşma çıkışında bilirkişi heyetine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avukat Şehnaz Yüzer, "Ümidimizi kaybetmek istemiyoruz" dedi.

18 SANIK YARGILANIYOR

Uçak kazası davasında Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, kaza tarihinde genel müdür yardımcısı olan Oktay Erdağı, World Focus Havayolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, firma çalışanları Yavuz Yaşar, İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan, Necati Küçük, Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz ve Reşat Atalay ile Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy, firma yöneticileri Tuncay Doğaner, Mehmet Şerif Erbilgin ve Zeynel Gündoğ ve kazanın olduğu tarihte havalimanında hava trafik kontrolörü olarak görev yapan Hilmi Tülemen sanık olarak 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan 2-15 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Mayıs ayında görülen davanın bu davayla birleştirilmesiyle birlikte sanıklar arasına Yavuz Çizmeci de dahil edilerek sanık sayısı 18'e çıktı.