30 Kasım 2007 günü Atlasjet'in İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus'tan kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe Mevkii'nde düşmüş, kazada 7’si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirmişti. Kazayla ilgili Atlasjet'e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesiyle birlikte bugün 15’inci duruşma Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya tutuksuz yargılanan 17 sanıktan kazanın olduğu tarihte Atlasjet yöneticileri olan Tuncay Doğaner ile Şerif Erbilgin katıldı. Bugünkü duruşmada Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde görevli öğretim üyeleri tarafından 9 ayda hazırlanan ve pilotların asli kusurlu olduğunun belirtildiği bilirkişi raporu tartışıldı.

RAPORA İTİRAZ ETTİLER

Duruşmada hem yolcu yakını avukatları, hem de bazı sanıkların avukatları bilirkişi raporunu yetersiz bulup yeni bilirkişi görevlendirilmesi talebinde bulundu. Müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer, hayal kırıklığı olarak tanımladığı raporu kabul etmediklerini söyledi. Avukat Yüzer mahkemede şunları söyledi:

"Uçak 26 Kasım 2007 tarihinde bakımda görülürken 5 uçuş yapıyor. Bu uçak havadayken A12 bakımı denilen bu bakım nasıl yapılmıştır. Demek ki bilirkişiler teknik konularda araştırma yapmamışlar. O yüzden yeni bilirkişi raporu hazırlanmasını, sanıklara yurt dışına çıkış yasağı getirilmesini talep ediyoruz. Uçağı kazadan bir hafta önce uçuran ve eksiklerini not etmeyen 8 pilot hakkında da Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağımızı belirtmek istiyoruz.”

‘SİMÜLATÖRDE İZLEYELİM’

Müşteki Avukatlarından Süreyya Yiğitbaşı da 3 yıl içinde 14 celse geçtiğini, ancak kazayla ilgili hala tam anlamıyla bilgi sahibi olunamadığına dikkat çekti. Avukat Yiğitbaşı, “Bu yüzden kazanın simülatör aracılığıyla canlandırılmasını talep ediyorum. Bilirkişi heyetinin raporuna da itiraz ediyorum” dedi.

Mahkeme salonunda bulunan müşteki ve bazı sanık avukatları da aynı şekilde bilirkişi raporunun yetersiz olduğunu, yeni bir bilirkişi raporuna ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Suat Yürekli, cumhuriyet savcısının da mevcut bilirkişi raporunun kusurlu olduğunu ve yeniden bilirkişi atanmasının talep etmesi üzerine karar için duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından mahkeme başkanı Yürekli, rapor hazırlanması için yeniden bilirkişi atanmasına karar verdi. Mahkeme, heyette ODTÜ'den havacılık konusunda 3 uzman, Ankara Üniversitesi'nden 1 hukukçu ve Türk Hava Yolları'ndan 1 pilotun yer alamasına karar verdi.

PİLOTLARI SUÇLAMAK EN KOLAY

Duruşma çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan müşteki avukatı Şehnaz Doğan Yüzer, mahkeme heyetinin yeni bilirkişi tayininin isabetli bir karar olduğunu belirtti. Mevcut bilirkişi raporunun kabul edilir bir yanı olmadığını söyleyen Yüzer, "Bu raporla kazanın aydınlatılacağını umuyoruz. Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopter kazasını inceleyen denetleme kurulunun raporunda da World Focus ve Atlasjet’in Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yeterince denetlenmediği belirtilmişti. Biz bu raporu da mahkemeye sunduk. Uçağı yolcular kullanmadığına göre en kolayı pilotları suçlamak. Herkesin vicdanını rahatlatan, objektif bir rapor alınacağını umuyoruz" diye konuştu.

17 SANIK YARGILANIYOR

Uçak kazası davasında Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, kaza tarihinde genel müdür yardımcısı olan Oktay Erdağı, World Focus Hava Yolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, firma çalışanları Yavuz Yaşar, İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan, Necati Küçük, Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz ve Reşat Atalay ile Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy, firma yöneticileri Tuncay Doğaner, Mehmet Şerif Erbilgin ve Zeynel Gündoğ ve kazanın olduğu tarihte havalimanında hava trafik kontrolörü olarak görev yapan Hilmi Tülemen sanık olarak 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan 2 ila 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanıyor.