Davaya konu olan kaza 12 Temmuz 2010'da Çanakkale-İzmir Karayolu, Altınova Kavşağı'nda meydana geldi. Almanya'dan yüklediği plastik kasaları İzmir'e getiren Tuncay Kavçak (45), yönetimindeki 35 PFJ 29 plakalı TIR'ın şoför mahallinden alevler yükselmeye başladı. Panik yaşayan Kavçak, TIR'ıyla kırmızı ışıkta bekleyen 3 otomobile birden çarptı. TIR'ın çarptığı araçlardan 35 AF 5578 plakalı otomobilin yakıt deposunun patlamasıyla, ortalık savaş alanına döndü. Alev alan otomobilde çevrelerinde çok iyi anlaştıkları için 'Kafadarlar' olarak tanınan otomobil sürücüsü Mümin Varol (50), otomobilin sahibi Metin Yenigün (65) ve Ahmet Uçar (44), yanarak can verdi.

Bir gıda firmasının Ege Bölge Müdürlüğü’nden emekli  iki çocuk babası Metin Yenigün İzmir’de, iki çocuk babası SEKA'dan emekli Mümin Varol ile İzocam'da makine Mühendisi olarak çalışan üç çocuk babası Ahmet Uçar İzmit'te gözyaşları arasında toprağa verildi. TIR şoförü ise kazadan sonra tutuklandı. 

AİLELER TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Ölen üç kişinin yakınları, Avukat Ebru Seferoğlu Kömürcü aracılığıyla Ayvalık Asliye Hukuk Mahkemesi'de ayrı ayrı manevi tazminat davası açtı. Avukat Ebru Seferoğlu Kömürcü, Ahmet Uçar'ın eşi Çiğdem Uçar'a 100 bin, çocukları Damla Uçar, Duru Uçar ve Görkem Uçar'a 50'şer bin, Mümin Varol'un eşi Birsen Vural'a 100 bin, çocukları Selçuk Varol ve Ecenur Varol'a 50'şer bin, Metin Yenigün'ün eşi Hülya Yenigün'e 100 bin, çocukları Zehra Burcu Sezen'e 50 bin ve Muhsine Begüm Özmutlu'ya 50 bin TL manevi tazminat istemiyle, TIR şoförü Tuncay Kavçak ve çalıştığı nakliye şirketi ile sigorta şirketine dava açtı.

SÜRÜCÜ YÜZDE YÜZ KUSURLU

Avukat Ebru Seferoğlu Kömürcü, sürücü Tuncay Kavçak'ın yüzde yüz kusurlu olduğunu belirttiği dilekçesinde şöyle dedi:

"TIR o kadar hızlı vurmuştur ki, kırmızı ışıkta bekleyen en öndeki iki araçtan birini 27 diğerini ise 34 metre ileriye savurmuştur. Kazanın düz bir yolda oluşu ve görüş mesafesinin açık olması gözönünde tutulduğunda, TIR'ın kurallara uygun olarak gitmesi halinde, trafik ışıklarında kırmızı ışıkta bekleyen araçlara arkadan çarparak böyle bir kazanın meydana gelmesine sebebiyet vermesi mümkün değildir. TIR'ın şoförü trafik kurallarını açıkça ihlal ederek kazaya sebebiyet vermiştir. Yüzde yüz kusurludur. TIR şoförü kazadan en ufak bir çizik bile almazken, üç kişi çelik yumağı haline gelmiş araçta yanarak feci şekilde can vermişlerdir. Yanmayla kemikleri dahi erimiştir. Cesetlere DNA yapılarak kimlikleri tespit edilmiştir. Müvekkilerim, eşleri ve çocukları cesetlerine son bir kez bakamamıştır. Ailelerin duyduğu acıyı ise kelimelerle anlatmak mümkün değildir. Eşler hayat arkadaşlarından, çocuklar ise babalarından yoksun kalmıştır. Ölenlerin tek suçu trafik kurallarına uymalarıdır."

MAHKEME 1 MİLYON 50 BİN TL TAZMİNAT VERDİ

Ayvalık Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ayrı ayrı görülen üç tazminat davasında mahkemeler davalı şirket, sürücü ve sigorta şirketini tazminata mahkum etti. Kararda şöyle denildi:

"Ahmet Uçar'ın eşi Çiğdem Uçar'a 15 bin TL manevi, 485 bin TL maddi, çocukları Damla Uçar'a 5 bin TL manevi, 32 bin TL maddi, Duru Uçar'a 5 bin TL manevi, 163 bin TL maddi ve Görkem Uçar'a 5 bin TL manevi 100 bin TL maddi, toplam 810 bin lira.

Mümin Varol'un eşi Birsen Varol'a 30 bin TL manevi, 61 bin TL maddi, çocukları Selçuk Varol'a 15 bin TL manevi, bin 441 TL maddi, Ecenur Varol'a 15 bin TL manevi ve 6 bin 500 TL maddi, toplam 128 bin 941 lira.

Metin Yenigün'un eşi Hülya Yenigün'e 30 bin TL manevi, 82 bin TL maddi, çocukları Zehra Burcu Sezen ve Muhsine Begüm Özmutlu'ya 15'er bin TL manevi, toplam 142 bin TL yasal faizler hariç ödenmesine karar verildi."

Üç aileye yasal faizler hariç toplam 1 milyon 80 bin 941 TL tazminat ödenecek. Ailelerin avukatı Ebru Seferoğlu Kömürcü, verilen manevi tazminatların az olduğunu, kararı bu yönde temyiz edeceklerini söyledi. Sürücü Tuncay Kavçak'ın tutuklu yargılandığı ceza davası ise henüz sonuçlanmadı. 



BK(İÖ/COŞ)