Eski adı Özel Çevre Koruma Kurumu olan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Dalyan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi protokolü ile 2008 yılında kurulan DEKAMER başarılı çalışmalarını sürdürüyor. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska başkanlığındaki ekip başta Muğla’nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi olmak üzere Türkiye’ye gelen kaplumbağaları takibe alıyor.

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, şimdiye kadar uydu cihazı takılarak denize salınan 13 caretta caretta'ya ek olarak üç kaplumbağaya daha uydu takip sistemi takılacağını söyledi.

Bayramdan sonra işlemin yapılacağını kaydeden Prof. Dr. Kaska, "Önceden gönderdiğimiz 13 kaplumbağanın 4'ünden sinyal almayı sürdürüyoruz. Bunlardan Songül, Tunus’ta. Dalyan zaten Dalyan’dan hiç ayrılmadı. Biz ona 'Dalyan aşığı' diyoruz. Buradan ayrılmama nedeni de önceki yıllarda elle beslenmeye alışmış olması. Uydu cihazı 1 Ekim 2011’de takılmıştı. O günden beri bu bölgeden hiç ayrılmadı. Bir diğeri Fethi. O da Fethiye bölgesinde kaldı. Defne isimli kaplumbağa Suriye sınırında bırakıldı ve sinyal alınmaya başlandı. Şu anda 30-40 kilometrelik alanda dolaşıyor. Yeni bırakılacak kaplumbağaların rehabilitesi gayet iyi geçti. Hiçbir sağlık sıkıntıları bulunmuyor. Tarihi yolculuğa hazırlar" diye konuştu.



MS(AÖ/CK)