Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi üyesi bir grup Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu önünde saat 14.00’da bir araya geldi. Grup üyeleri, yanlarında getirdikleri tahta ve sandalyeler ile soğuk havaya aldırmadan açık hava sınıfı oluşturdu. Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnsiyatifi gönüllüsü Zeynep Kıvılcım’ın tahtaya çıkarak kadın öğrencileri temsilen 30 kişinin ismini okuyarak yoklama yapmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Nükhet Sirman, temsili ders vererek, toplumsal cinsiyet ve kadın erkek arasındaki ilişkileri anlattı.

Daha sonra tahtaya çıkan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ayten Alkan ise kadın hakları mücadelesinin önemini anlattı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in de öğrenci sıralarında oturarak destek verdiği eylem sonunda, derse katılanlar, tutuklu öğrencilere kart yazdı.

Açık havada yapılan dersin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Ayten Alkan, öğrencilerin tutuklu yargılanmalarının eğitimlerine engel olduğunu hatırlatarak, "Bir süredir ülke, ortasından, tepesinden parmaklıklar geçen bir ülke, büyük bir hapishane haline geldi. Öğrencilerimiz derslikte değil de hapishanedeyken, biz de özgür değiliz aslında. Sadece kafesimiz biraz daha geniş. İstanbul Üniversitesi öğrencileri var ama birebir öğrencim yok. Keşke öğrencilerim olmaya devam edebilselerdi. Daha önce böyle bir soğukta ve açık havada ders vermedim. Bizi üşütenler utansın" dedi.

Nükhet Sirman ise gençlerin, "O gençleri, o fikirler yüzünden alıp içeri tıkmak, onların hayatlatını söndürmek bana çok yazık geliyor. Türkiye'de ilk defa yapılmıyor. Türkiye'nin tarihi zaten gençlerin hapse tıkılmasıyla dolu. Bugün burada bütün tarihe duyduğum tepkiyi gösterdim. Daha önce hiç böyle açık havada, kafamda bereyle ders vermedim" diye konuştu.

Öğrencilere destek için gelen Sezgin Tanrıkulu, "Büyük bir dayanışma ve yaratıcılık örneği. Biz de destek ve sorunların çözümü için buradayız. Biz bu cezaevinin kapılarını, özgürlüğün, adaletin, insan haklarının açık kapıları haline dönüştüreceğiz" dedi.


(BB) (FOTOĞARFLI)