Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) öncülüğünde hazırlanan "Sürdürülebilir Sağlık Sistemi İçin Kronik Hastalık Denetiminde Elektronik Sağlık Kayıtlarının Rolü" adlı raporun tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve akademisyenler katıldı.


21'inci yüzyılın en önemli hastalığının kronik hastalıklar olduğunu söyleyen Ümit Boyner, "2004 yılında sağlık sektöründe yeniden yapılanma, sağlık sektöründe reform diye bir rapor çıkarmıştık. Geçen sene de sağlık sektöründe inevasyon ile ilgili bir rapor hazırladık. Bunlar sağlık sektöründe reformları inceleyen farklı raporlardı. Türkiye'deki ölümlerin yüzde 71'inin kronik hastalıklardan meydana geldiğini biliyoruz. Burada esas amaç sağlık sektörüne vatandaşlarımızın erişimini kolaylaştırmak. Kronik hastalıklar gibi toplumun çoğunluğunu ilgilendiren konularda verimliliği ve sürdürülebilirliği sağlayabilmek" diye konuştu.


DÜNYANIN EN BÜYÜK SORUNU SAĞLIK HARCAMALARINDAKİ KISITLAMA


Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdal Akalın da "Bundan sonraki 10 yılda sağlık sorunlarının neler olacağına baktığımız zaman karşımıza şunlar çıkıyor. Bunlardan büyük bir kısmı dünya sorunu olarak karşımıza geliyor. Ama birinci sırada gördüğümüz şey sağlık harcamalarındaki kısıtlama. Bütün dünyanın en büyük sorunu bu. Çünkü sağlık harcamaları sürdürülebilir olmaktan çıktı. Bütün dünyanın sorunlarından birincisi sağlık harcamalarındaki kısıtlama olarak gösterilmiş. Onun hemen akabindeki sorun ise kronik hastalıklardaki artış. Bu soruna yönelmekte yarar var" dedi.