Deniz Temiz Derneği’nin (TURMEPA) Atık Yağ Toplama Projesinin Türkiye’de ilk defa Samsun’da uygulanacağı belirtildi. TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda proje Samsun’daki kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerine tanıtıldı. Proje kapsamında pilot bölge olarak seçilen Atakum İlçesi’nde mahalle muhtarlarına evlerdeki kızartma yağlarının ayrıştırılmasını sağlayan cihazların dağıtılacağını belirten Özkural, bu yağların lisanslı firmalar tarafından toplanıp biodizele dönüştürüleceğini söyledi.

ÇEVRE DERSİ GELİYOR

Türkiye’de yılda 1,5 milyon ton sıvı yağ kullanıldığını belirten Özkural, “Bunun 350 bin tonu atık yağ olarak akarsulara, göllere denizlere deşarj ediliyor. Türkiye’nin topladığı atık yağın miktarı 7 bin tondur. Yani toplam atıklar yağların yüzde 2’si toplanıyor. 1 litre atık yağ 1 milyon metreküp suyu yok ediyor. Deniz yüzeyinde kalıyor denizlerin dibindeki bitkilerin güneş ışığı ile olan ilişkisini kesiyor ve bitkiler oksijen üretemiyor. Atık yağların mutlaka toplanması gerekiyor. Dünya ülkeleri arasında biz çok çok gerilerdeyiz” dedi.

TURMEPA olarak 'Sınırsız Mavi Projesi' kapsamında 5 milyon 200 bin öğrencilere deniz konusunda eğitim verildiğini söyleyen Özkural, “Bu yaptıklarımız bataklık üzerindeki sinekleri kurutmaktan öteye geçemiyor. Burada yapılması gereken ülkemizdeki tüm ilk ve orta eğitim öğrencilerinin çevre konularında duyarlı ve bilgili olmasını sağlamak. Biz Milli Eğitim Bakanlığımıza bir başvuru götürdük. Bu başvuru ile ilgili çok güzel gelişmeler var. Bunu başarıya ulaştırabilirsek artık çevre konuları 32 milyon öğrenciye ders olarak okutulacak. Henüz daha imzalar atılmadı. Karar verilme aşamasına yaklaştık ama gelmedik. Eğer bunlar olursa çocuklarımız bırakın yere çöp atmayı koruyucu olacaklar” diye konuştu.


YK(İS/AAA)(FOTOĞRAF)