Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’u Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı. Karşılama töreni, yoğun kar yağışı nedeniyle Çankaya Köşkü’nün protokol girişindeki salonda gerçekleştirildi.

Töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül ile Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov bir süre görüştü. Görüşmenin ardından, Devlet Nişanı Takdim Töreni gerçekleştirildi.

Törende, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un özgeçmişi ile nişan takdim edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı okundu. Cumhurbaşkanı Gül, nişan takdimi sırasında yaptığı konuşmada Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un Türkmenistan gibi jeostratejik önemi muazzam bir ülkenin gelişip kalkınması için örnek bir liderlik ve devlet adamlığı sergilediğini, çalışmalarının ülkesinin ve halkının yanı sıra, bölgesel barış, huzur, istikrar ve refahın geliştirilmesi ile küresel enerji güvenliği bakımından da hayati önem taşıdığını aktardı.

TÜRKİYE İLE TÜRKMENİSTAN ARASINDA KÖKLÜ DOSTLUK VE KARDEŞLİK

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un Türkiye ile Türkmenistan arasındaki köklü dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi için yaptığı katkıların her türlü takdirin üstünde olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, "Bu kıymetli çalışmalarınız dolayısıyla, Türk Milleti adına, Zat-ı Devletleri’ne Türkiye Cumhuriyeti’nin en yüksek nişanı olan 'Devlet Nişanı'nı takdim etmekten şeref duyuyorum. Söz konusu nişanı dost ve kardeş Türkmenistan’ın devlet başkanına veriyor olmak, benim için ayrı bir kıvanç ve iftihar vesilesidir" dedi.

Türkiye ile Türkmenistan arasında kökleri tarihi geçmişimize dayanan dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin temelinde, ortak dil, inanç, kültür ve değerlerin bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan’a gerçekleştirdiği her ziyarette, ülkeler ve halklar arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının ne kadar derin ve sağlam olduğunu müşahede ettiğini aktardı.

EZELİ KEMİK KARDEŞLİĞİ

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, "Bu Nişan, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki sizin çok güzel bir şekilde ortaya koyduğunuz, ezeli kemik kardeşliğinin ilelebet devam edeceğinin en güçlü sembolüdür. Bu anlamlı vesileyle Türkmenistan’ın bağımsızlığının ardından 20. yıl dönümünü idrak ettiğimiz ilişkilerimizin parlak geleceğine olan kuvvetli inancımı yineliyor, Zat-ı Devletleri ile dost ve kardeş Türkmenistan halkına esenlik ve refah temenni ediyorum. Bu vesile ile Türk milletinin Türkmen kardeşlerine sevgi ve muhabbetlerini de iletmenizi can-ı gönülden rica ediyorum" dedi.