Teos Ormancı Tatil Köyü'nde düzenlenen toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Alaaddin Yüksel, CHP İzmir miletvekilleri Musa Çam ile Mustafa Moroğlu da katıldı. Toplantıda açılış konuşmasını Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık yaptı. Ege'de kalıcı barış için inisiyatif oluşturacaklarını belirten Tanık, bu toplantının ilk adım olduğunu ve hep birlikte gelecekte yapılacak çalışmalarla ilgili kararlar alacaklarını söyledi. Tanık, "Bu hazırlık toplantısı halklarımız arasındaki dostluk duygusunu geliştiren en etkili organlar olarak yerel yönetimlerin işbirliğini yeni koşullar altında daha güçlendirip daha geliştirmek ve bölgemizde barışı kalıcı kılmak için düzenlenmiştir. Halklarımızın ortak problemlerine yerel yönetimlerce geliştirilecek ortak programlar ile çareler aramak amacındadır" dedi.

Tanık, Yunanistan ve Türkiye ilişkilerinde son yirmi yıl içinde ortaya çıkan göreli dostluk atmosferinin hazırlayıcılarının, belediyeler ve doğrudan halklar arasında geliştirilen yüz yüze ilişkiler olduğunu ifade etti. Bülent Tanık, "Belediyeler öncülüğünde gerçekleştirilen dostluk ve barış atmosferi ülke yönetimlerini etkilemiş ve ülkelerimiz arasındaki gerginlikler azalmış, barışçıl ilişkiler ve yüz yüze temaslar artma zemini bulmuştur. Çok yoğun emek harcanarak oluşturulabilen bu olanağın daha kalıcı ve daha güçlü birlikte yaşama istek ve deneyimini üretmesi en temel hedeflerimiz arasında olagelmiştir" diye konuştu.

Dünyada 2007 yılından beri ekonomik krizin etkili olduğunu ifade eden Tanık, şunları kaydetti:

"Buhran döneminde dayanışmak, güçlüklere karşı koyacak birliktelikler üretmek, çok köklü bir ihtiyaçtır. Bu konuda yapılabilecek çalışmaları değerlendirmek, biçimlemek, düşünmek ve programlamak için belediye başkanları düzeyinde geniş katılımlı bir toplantı yararlı olabilir kanaatindeyiz. Bunun için daha geniş katılımlı bir kongre örgütlenmesi başta olmak üzere uzun soluklu bir yerel yönetimler ve yerleşmeler arası işbirliği geliştirme konusunu programlaştırmaya çalışacağız. Savaşın ve toplumlar arası gerginliklerin zararlarını bilen ve ağır yükünü omuzlarında hisseden belediye başkanları ve barış savunucuları olarak Ege'de kalıcı barış için çalışma kararlılığımızı ve azmimizi vurgularız."

VİZE ADALARDA ALINACAK

Yunanistan'ın Kuzey Ege Bölge Valisi Nasos Yakalis de, temiz bir çevre, halkın yakınlaşması ve ticaretin gelişmesini istediklerini, her iki kıyının da yerel yönetimlerinin bu konuda çok çaba sarf ettiğini söyledi. Yakalis, "Dış güçler bizi hep birbirimize kırdırmaya çalıştı ama biz dostuz. Bu dostluk da gelişerek devam edecek. Barış ve dostluk ilişkilerinde her iki tarafın ticaret odalarının büyük katkısı var. Bir evde yaşarken komşularımızla iyi ilişkiler kurmak isteriz. Neden komşu ülkeyle olmasın?" dedi.

Son günlerde konuşulan Yunan adalarına vizesiz geçiş imkanı sağlayacak kanuna da değinen Yakalis, "Midilli, Sakız, Sisam, Rodos, Kos adalarına geçiş için Türkler vize almak için uğraşmayacak. Vizeler adalarda verilecek. Altyapı hazırlıklarını yapıyoruz. Kısa süre sonra sağlıklı bir şekilde çözüme ulaştıracağız" diye konuştu.

TOPLANTIYA KATILANLAR

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan B. Türközen, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Foça Eski Belediye Başkanı Nihat Dirim, Didim Eski Belediye Başkanı Mehmet Soysalan, Bergama Eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın, Konak Belediyesi Meclis Üyesi Adnan Akyarlı, Konak Eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Prof. Dr. Korkut Boratav, Ege Barış ve İletişim Derneği'nden Feride Aksu Tanık, Aliağa Eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, SODEM Genel Sekreteri Onur Yüce, SODEM Dış İlişkiler Koordinatörü Canan Karaosmanoğlu, Kuzey Ege Bölge Valisi Nasos Yakalis, Maronia Sappes Belediye Başkanı İlias İoannakis, Limnos Belediye Başkanı Antonis Chatzidiamantis, Agia Paraskevi Eski Belediye Başkanı Alexandros Evangelinos, Ksanthi Avdira Belediye Başkan Yardımcısı Birol İncememet, Syniparksi Eski Başkanı Christina Chatzidaki, Agios Efstratios Belediye Başkanı Charalambos Makris, Notio Aigaio (Oniki Adalar) Valisi, Aleksandrupolis Belediye Başkanı Evangelos Lampakis, Ikaria Belediye Başkan Yardımcısı Kritikos Georgios, Chios Markos Menis, Marathokampos Belediye Başkanı Sideris Papageorgiou, Gümülcine Eski Mlletvekili Mustafa Mustafa, Avdira Belediyesi Meclis Üyesi Panagiotis Theocarous, Syniparksi Başkanı Stratoula Vaiti, Mitilini Eski Belediye Başkanı Stratis Pallis, Ksanthi Avdira Belediye Başkanı Tsolakidis Evaggelos, Syniparksi Başkan Yardımcısı Thrasos Kallogridis ve Yannis Machairidis.



FÇ(İÖ/CK)