Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) bağlı olduğu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ise gece yarısı yaptığı açıklamada, dava konusu olan içeriğin bir kısmının hâlâ sitede yer alması nedeniyle erişim engelinin süreceğini kaydetti.

TİB'in uygulamasına gerekçe olarak;

Bazı bağlantıların kaldırılmış olmasına karşın birçoğunun kaldırılmaması, Kaldırılan bazı bağlantılara Türkiye dışından erişilebiliyor olması ve Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret niteliğinde olduğu belirtilen bazı içeriklerin halen sitede bulunması gösterildi.

YouTube'a erişimin engellenmesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan'ın aralarında olduğu üst düzey devlet yetkililerinin Suriye konulu toplantıdaki konuşma kayıtlarının yayımlanması üzerine gündeme gelmişti.

TİB'e göre tüm bağlantılar kaldırılması

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan yapılan açıklamada, erişim engelinin Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi'nin 27 Mart günü "devlet sırlarının ifşasının önlenmesi amaçlı" kararına dayandığı hatırlatıldı.

Ancak, buna ek olarak, Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret niteliğindeki içerikler nedeniyle de, YouTube sitesine erişimin engellenmesi "tedbirinin" uygulanmaya başlandığı belirtildi.

Anadolu Ajansı'nın internet sitesinde duyurulan açıklamada, dünkü mahkeme kararı ise şu şekilde aktarıldı: "Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi'nin 9 Nisan ve 2014/91 Değişik İş No'lu kararı ile 2014/381 Değişik İş No'lu kararında belirtilen 15 linke erişimin engellenmesine dair kararın aynen devamına ve youtube.com internet sitesinin bu şekilde erişime açılmasına karar verilmiştir.

YouTube tarafından 2014/381 Değişik İş No'lu kararda yer alan 15 linkteki içeriklerin bir kısmının kaldırılmış olduğu, bir kısım linklerde ise içeriğin tamamen çıkarılmayarak sadece Türkiye'den erişimin engellendiği ancak, yurtdışından erişimin mümkün olduğu tespit edilmiştir.

27 Mart'tan bugüne kadar ilgili internet sitesinde aynı içeriği taşıyan toplam 151 link tespit edilmiş, bu içeriklerin çıkarılması için Youtube'a bildirimde bulunulmuştur. YouTube tarafından bu içeriklerin bir kısmının kaldırılmış olduğu, bir kısım linklerde ise içeriğe sadece Türkiye'den erişimin engellendiği fakat, yurtdışından erişilebildiği tespit edilmiştir. Ayrıca, aynı içeriği taşıyan bir kısım linklerin halen yayınlanmaya devam ettiği görülmektedir."

'Atatürk'e hakaret' içerikleri

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ayrıca, Atatürk'e hakaret niteliğinde olduğu iddia edilen içerikler nedeniyle 27 Mart'tan itibaren 5651 sayılı kanunun çeşitli hükümleri uyarınca, "tedbiren" YouTube sitesine erişim engeli uygulandığını açıkladı.

Açıklamada, bu ieriklerin bir kısmının internet sitesinde yayımlanmaya devam etmesi nedeniyle YouTube'a erişim engelinin devam ettiği kaydedildi.