Nusaybin İlçesi yakınlarındaki Bagok Dağı'nda dün akşamki anız yangını, bugün sabah saatlerindeki rüzgarla birlikte hızla çevreye yayıldı. Yaklaşık 40 kilometrekarelik alanda etkili olan alevlere Nusaybin başta olmak üzere Kızıltepe, Mardin, Midyat, Girmeli, Duruca ile Şırnak'ın Cizre İlçesi'nden itafiye ekipleri, polisin toplumsal olaylara müdahale araçları ve sivil savunma ekipleri, Nusaybin'e gelerek yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Şiddetli rüzgar nedeniyle yangın söndürme helikopterleri havalanamazken, yoğun duman nedeniyle Ortadoğu'ya açılan tarihi İpek Yolu'ndaki transit araçlardakiler, zor anlar yaşadı. İpek Yolu'nda seyreden ve sürücüsü ile plakası belirlenemeyen bir TIR, sürücüsünün direksiyon kontrolünü kaybetmesi üzerine anız yangının içine daldı. Sürücü, kaçarak kurtulurken, TIR yanarak kül oldu.

Öte yandan bölgede bir çok meyve bahçesi, saman depoları ve odunlukları da yakarak büyük maddi hasara yolaçan anız yangını, fırtınanın etkisiyle mayınlı arazi üzerinden Suriye tarafına sıçradı.

Mardin Valisi Turhan Yavuz, Mardin Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ali Yılmaz, Nusaybin Kaymakamı Murat Girgin, çok sayıda askeri ve sivil yetkili, yangın söndürme çalışmalarını yerinde izledi. Bugün devam eden yangın öğlen saatlerinde Nusaybin İlçesi'nde bulunan Demirtepe Hudut Karakolu'nu da etkisi altına aldı.Yangın söndürmek için itfaiye ekipleri, kepçeler, TOMA ve polis panzeri de yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

Demirtepe Hudut Karakolu yakınlarında etkili olan yangın sırasında bir köpeğin ağzına aldığı yavrusunu uzaklaştırma çabası, kameralar tarafından saniye saniye görüntülendi. Yavrusunu ağzına alın anne köpek, ateş ve dumanların olmadığı güvenli bölgeye götürdü.

Nusaybin Kaymakamı Murat Girgin, dün gece yarısından beri sınırda etkili olan yangın söndürme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Girgin, "İlçemizde anız yangını, şiddetli fırtına nedeniyle büyüdü. Sabaha kadar yangın söndürme çalışmalarımız devam etti. Fırtına nedeniyle yangın söndürme helikopterleri kalkamadı. Allah'a şükür çok önemli maddi hasarlarımız yok. Şu anda ne kadar maddi hasar olduğunu bilmiyoruz. Yangın etkisi bitince hasar tespit çalışmalarına başlayacağız. Yangın fırtına nedeniyle mayınlı sınır bölgesini geçerek Suriye tarafında etkisi altına aldı. Şimdiye kadar Suriye tarafında ciddi bir hasar olmadığını bilgisi aldık" dedi. 

İstanbul- Mardin seferini yapan Türk Hava Yolları'na ait yolcu uçağı, dün akşamdan bu yana etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle Mardin Havaalanı'na inemeyince Şanlıurfa GAP Havaalanı'na yönlendirildi. THY'nin Mardin- İstanbul uçak seferi de aynı nedenle iptal edildi.