TÜRKİYE, TÜRKİYE'DEN BÜYÜK, PORTEKİZ, PORTEKİZ'DEN BÜYÜK


Türkiye'nin Portekiz ile iyi ilişkilere sahip olduğunu söyleyen Yılmaz, "İki ülke de köklü tarihe sahip ülkeler. Bugünkü dünyada çok yönlü bağlantılara sahip, çok geniş bir coğrafyada önemli bağlantılara sahip ülkeler. Türkiye, Türkiye'den büyük, Portekiz, Portekiz'den büyük. Portekiz'in Latin Amerika'da, Afrika'da sahip olduğu önemli bağlantıları biliyoruz. Türkiye'nin Balkanlar'da, Ortadoğu'da, Asya'da, Kuzey Afrika'da sahip olduğu bağlantıları biliyoruz. Bunlar birbirini gayet güzel tamamlayan aslında bağlantılar. Bir anlamda iki ülkenin yumuşak yüzünü gösteren unsurlar. Birbirini tamamlayıcı şekilde bu gücü değerlendirmek mümkün" diye konuştu. Yılmaz, Türkiye ile Portekiz'in bir çok alanda ilişki sahibi olduğunu söyleyerek, bu ilişkilerin derinleştirilmesi gerektiğine işaret etti. Portekiz'in Türkiye'nin AB üyelik perspektifine güçlü destek verdiğini kaydeden Yılmaz, "Hem Türkiye'nin hem Avrupa'nın kazanması için daha stratejik ve daha vizyoner bir bakış açısına ihtiyacımız var. Portekiz'den bu sesi duyduğuma memnun oldum. Sadece Türkiye Avrupa ilişkileri açısından değil, Avrupa'nın geleceği açısından da daha vizyoner yaklaşımlara ihtiyaç var" dedi.


1 TRİLYON İÇİNDE 1 MİLYAR DOLARLIK TİCARET YETERLİ DEĞİL


Türkiye'nin, Portekiz'le 1 milyar doları aşan ticaret hacmi olduğunu aktaran Yılmaz, "Türkiye'nin milli geliri 770 milyar doları aştı. Portekiz'in 230 milyar doların üzerinde. İkisini toplarsak 1 trilyon dolar gibi bir hacimle karşı karşıyayız. 1 trilyon içinde 1 milyar dolarlık ticaret yeterli değil. Binde bir gibi bir rakama tekabül ediyor. Bunu mutlaka artırmamız lazım. Portekiz'in toparlanması, Türkiye'nin büyüme süreci içinde ticaret hacminin çok daha üst noktalara çıktığını göreceğiz" diye konuştu. Yılmaz, Türkiye'nin Portekiz'e 2011'de 446 milyon dolar ihracatı, 600 milyon doların üzerinde ithalatı olduğunu belirterek, bu rakamların arttırılması gerektiğini vurguladı. Özelleştirme programının yatırımcılar için ciddi bir fırsat sunduğunun altını çizen Yılmaz, "Bu vesileyle Türkiye'nin Portekiz'deki yatırımcıları da artmış olur. Bu da uzun vadeli ekonomik ve ticari ilişkilere katkıda bulunacaktır" dedi. Yılmaz, Türkiye'de Portekizli 26 şirketin faaliyet gösterdiğini, 750 milyon dolar yatırım miktarının bulunduğunu aktararak, bankacılıkta, rüzgar enerjisinde, çimento sektöründe yatırımların olduğunu ifade etti.


PORTEKİZ'E YAPILACAK YABANCI YATIRIMLARA AÇIĞIZ


Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Portas da Portekiz ile ilgili herhangi bir tereddüt yaşanmaması çağrısında bulunarak, "Şüpheniz olmasın. Mali bağımsızlığımızı tekrar alacağız. 2013 yılında piyasalara tekrar döneceğiz ve ekonomimiz tekrar iyileşecek. Biraz zamana ihtiyacımız var" dedi. Portekiz'deki özelleştirme programı hakkında da bilgi veren Portas, "Portekiz büyük bir özelleştirme programı ortaya koyuyor. Ekonomide bağlantıları daha da çeşitlendirmek istiyoruz. Sadece Avrupa ile değil, Latin Amerika ve Afrika, Körfez ve Asya ile yakın bağlarımız var. Portekiz'e yapılacak yabancı yatırımlara oldukça açığız. Portekiz, özelleştirme programı aracılığıyla Türk yatırımcılara açıktır" diye konuştu.


Portas, bazı özelleştirmeleri yaptıklarını ve hedeflerinin yüzde 60'ını yakaladıklarını kaydederek, "Bu sene ulusal havayollarını özelleştireceğiz. Çok dikkatli olun. Bu havayolunun Brezilya ve Afrika'ya sıra dışı muazzam bir uçuş yoğunluğu var. Havalimanlarını, demiryollarını, posta hizmetlerini ve diğer bazı sektörleri özelleştireceğiz. Önümüzde muazzam bir özelleştirme programı bulunuyor" dedi. Türkiye'ye ihracatı geliştirmeye çalıştıklarını, 300 milyon avrodan fazla ihracat yapıldığını belirten Portas, ancak bunun yetersiz bir rakam olduğunu dile getirdi.


AB İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÖNEMLİDİR


Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde 7 yıldır açık müzakereler olmasına rağmen ana fasılların dondurulmuş durumda olduğunu ve bunun değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Portas, "Çok daha açık ve şeffaf bir yaklaşım, daha enerjik ve kapsayıcı olunması lazım. Politik,stratejik ve ekonomik olarak AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler önemlidir. Müslüman ülkelerdeki değişimi stabilize etmek istiyorsak, ılımlı İslam kavramını istikrarlı yapmak istiyorsak, 74 milyon insana pazarımızı açmak ve uluslararası rol oynamak, Avrupa'nın önemli ekonomik güç olmasını istiyorsak cevabımız açık ve yaklaşımımız enerjik olmalı. Bu kördüğümden çok memnun değiliz" diye konuştu.


DAHA İYİSİNİ YAPABİLİRİZ


Portas, Türk iş adamlarına "Portekiz'i yol haritanıza dahil edin", Portekizli iş adamlarına da "Türkiye'ye daha fazla ihracat yapın. Birbirimizi karşılıklı olarak tehdit etmiyoruz. İlişkimizde hayaletler dolaşmıyor. Daha iyisini yapabiliriz. Problemleri çözmek için karşılıklı çalışacak bir ekonomik komite oluşacak. Portekiz'e gidecek iş delegasyonu için düşünün. Sizi açık kollarla karşılarız" diye seslendi.