'Narenciye Milli Çeşitliliği Listesi'nde yapılan son güncellemelerin ardından mandared, mandalate ve lemox cinsi ürünlerin de listeye dahil edildiğini açıklayan Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yücel Ener, söz konusu narenciye çeşitlerin çekirdeksiz olmasının yanında listeye giren ilk 'patentli narenciye çeşidi' olarak da öne çıktığına dikkat çekti.

'DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK'

Ener, "Patentli narenciye çeşitleri sözleşme karşılığında satıldığı gibi belirli bir alanda ekimine izin veriliyor. Bu sözleşme ile birlikte arazisine fidan dikecek olan çitçiye, aldığı malın arz-talep dengesinin bozulmayacağının garantisi veriyor. 'Tanjerin grubu' olarak da bilinen bu narenciye çeşitlerin hasadının nisan ayının ortasında yapılması, mandered cinsinde de içinin kırmızı ve çekirdeksiz olması önemli. Bu ürünlerin dünyada eşi benzeri yok. Bu ürünlerin Türkiye'ye kazandırılması oldukça önem taşıyor" dedi.

Bu narenciye çeşitlerinin dünyada henüz çok yeni olduğunu kaydeden Ener, Türkiye'nin dünya ile birlikte bu ürünleri aynı anda yetiştireceğini, bunun da narenciye üretimi açısından bir ilk olduğunu vurguladı. Ener, şunları kaydetti:

"Normalde dış piyasada tutmuş bir çeşidin çok sonra Türkiye'de üretimine başlanırdı. Yani Türk çiftçisinin çok sonradan haberi olurdu. Ancak bu çeşitler, dünyada aynı anda İspanya, Amerika ve İtalya'da üretimine başlanırken, Türkiye de bu ülkelerle hemen hemen aynı anda bu ürünleri getirdi."

5 BİN DÖNÜMLÜK ALANDA DİKİLECEK

Söz konusu İtalyan menşeli narenciye çeşitlerinin satışına 2013 yılında sözleşmeli olarak başlanacağını aktaran Mehmet Yücel Ener, toplam dikim alanının da 5 bin dönüm ile sınırlı tutulacağını, her yerde satılamayacağı gibi önceliğin Akdeniz bölgesi olduğu bilgisini verdi.

Ener, eğer bir talep olursa dikim alanlarının da genişletilebileceğini belirterek, "Bir yeniliği başından yakalamak önemli bir gelişme. Patenli ürün çeşitliliği konusunda çok geride kalan Türkiye'nin, bu kadar hızlı bir gelişim göstermesi önemli" dedi.

Ener, 2013 yılı ocak ayında mandared, mandalate, lemox cinsi patentli narenciye çeşitleri ile ilgili olarak Adana Çiftçiler Birliği'nde bir tanıtım toplantısı gerçekleştirileceği ve bu toplantıya da patent sahiplerinin de katılım göstereceğini dile getirildi.