'Türkiye’nin Tansiyonunu Ölçüyoruz' kampanyası kapsamında Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin gezici TIR’ı Kırklareli’ndeki Vilayet Meydanı’na kuruldu. Görevliler, gelenlerin tansiyonların ölçtü ve onlara tuz ve sigaradan uzak durmaları öğüdünde bulundu.

Ankara Üniversitesi Nefroloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Oktay Karatay, TIR’a gelenlere tansiyonla nasıl mücadele edileceğini anlattı. Türkiye’de her 3 kişiden birinde tansiyon hastalığı görüldüğünü belirten Karatay, şöyle dedi:

"Dernek olarak 9-15 Mayıs tarihleri arasında Trakya’nın Kırklareli ilinden başlayan kampanyanın son durağı İstanbul olacak. Bu kampanya çerçevesinde bütün Türkiye gezmeyi hedefliyoruz. 'Hipertansiyonun önemi ve korunma yolları nedir, ne gibi komplikasyonlara sebep olur' göstermek için bu kampanyayı düzenledik. Hipertansiyon önemli hastalıktır. Düşünün her 3 kişiden 1'i tansiyon hastası. Bu hastalık ancak tansiyonunuzu ölçtürdüğünüz zaman ortaya çıkar. Bu yüzden kişiler tansiyonlarını muhakkak ölçtürmelidir. Bu kampanya ile tansiyon bilincini yaymaya çalışıyoruz. Kan basıncı yüksekliği bir çok neden sebep oluyor. Başta kalp, böbrek, beyin hastalıklarına sebep oluyor ve ölümcül sebepler doğurabiliyor. Derneğimiz vasıtasıyla tüm Türkiye’de bir çalışma yaptık. Dünyada en çok tuz tüketen ülkeyiz. Bizden sonra Çinliler geliyor. Türkiye’de tuz tüketimimiz kişi başına 18 gram. Bir insanın günde en fazla 6 gram tuz alması gerekiyor. Her tuz tüketen de tansiyon olacak diye bir şey de yoktur. Tuz tansiyona karşı kişiyi hashas hale getiriyor."

‘Türkiye’nin Tansiyonunu Ölçüyoruz’ TIR’ı sırasıyla Edirne, Tekirdağ, Sakarya, Düzce ve İstanbul’a gidecek.

HİPERTANSİYON NEDİR?

Halk arasında ‘Sinsi Katil’ olarak bilinen yüksek tansiyon, kan basıncında yükselme olarak tanımlanıyor. Hastalığın sinsiliği, kendini belli etmemesinden ve zaman içinde hayati risk oluşturabilecek sorunlardan kaynaklanıyor. Yüksek tansiyon en sık, atardamarlara, beyine, kalp ve böbreklere zarar veriyor. Halk arasında ‘inme’ diye bilinen çok ciddi beyin rahatsızlığına, kalp krizine ve böbrek yetersizliğine kadar giden ciddi problemlerin arkasındaki en önemli nedenlerden biri yüksek tansiyon olarak biliniyor. Çoğu kimsede belirti vermeden sinsice yıllarca devam eden bu hastalığın belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi ve zaman zaman burun kanaması ortaya çıkabiliyor. Bu belirtilerin, çoğu ilerlemiş vakalarda beliriyor. Kan basıncının yükselmesine yol açan risk faktörleri arasında yüksek miktarda tuz tüketimi, şişmanlık, aşırı alkol kullanımı, genetik yatkınlık, ileri yaş, stres gibi faktörler sıralanıyor.



AÜÜ(LK/İD)