Türkiye'nin en iyi beş organik üreticisi belirlendi. Türkiye'deki organik tarımın geliştirilmesi amacıyla, Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FiBL) (Research Institute of Organic Agriculture) ile Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) tarafından Ege İhracatçı Birlikleri desteğiyle yürütülen "Alman-Türk İşbirliği ile Organik Tarım" projesi birinci yılını doldurdu. Birinci yıl kutlamaları çerçevesinde yıl boyunca uzmanlardan oluşan jürinin yaptığı değerlendirme ile "Türkiye'nin en iyi beş organik üreticisi" açıklandı. Çanakkale Gelibolu'da sebze ağırlıklı sebze-meyve üretimi yapan Ayça Güleç, Kuşadası'nda organik tarım yapan Gürsel Tonbul, Antalya Elmalı'da organik üretim yapan Hüseyin Serdar Tanal, Ordu'da organik tarım yapan İlhadi Gürel ve Afyon'da organik soğan, patates ve organik buğday üretimi yapan Vehbi Ersöz Türkiye'nin en başarılı organik üreticileri olarak seçildi.

Türk-Alman İşbirliği Organik Tarım Projesi Koordinatörü Elisabeth Rüegg de, Türkiye'deki en başarılı organik çiftçileri bulmak için bir araştırma yaptıklarını belirtti. Araştırmaya Türkiye çapında 40 başvurunun geldiğini kaydeden Rüegg, "Mevcut organik tarım kriterlerine uygun 20 başvuru, jüri üyelerimiz Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Mühendisliği Fakültesi'nden Doç. İbrahim Duman ve Murat Çiçekli, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Azmi Akbaytürk ve ETO Derneği Başkanı Atila Ertem tarafından değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler sonrasında üreticiler tek tek ziyaret edildi, arazi tespitleri yapıldı. Tüm jüri ile beraber 3-4 sayfalık değerlendirme raporları oluşturuldu ve raporların sonucunda Türkiye'deki en başarılı 5 organik üreticisi belirlendi" dedi.

EKOLOJİ FUARI'NA DAVET

ETO Başkanı Atila Ertem de, ilk beş için herhangi bir sıralama yapmadıklarını belirtti. Ertem, "Bu beş değerli üreticimizi, Mayıs ayında düzenlenecek Ekoloji Fuarı'na davet edeceğiz ve şu anda temsilen belirttiğimiz isimleri resmileştireceğiz. Ekoloji Fuarı'nda bu beş üreticimizin organik tarım hikayelerinin yer alacağı posterler ve stantlar bulunmasını sağlayacağız" dedi.

ORGANİK MARKASI `YERLİM'

Türkiye'nin önde gelen organik çiftliklerinden biri olan Gürsel Tonbul Çiftlik İşletmesi, Kuşadası'nda yaklaşık 2 bin hektarlık bir alanda faaliyet gösteriyor. Ege bölgesi ikliminde yetişmesi mümkün olan tüm meyve ve sebzelerin üretildiği organik çiftlik, sahibi Gürsel Tonbul'un adını taşıyor. Kış aylarında sebze üretimi yapılan topraklı cam seraların da bulunduğu çiftlikte üretilen ve "Yerlim" markasıyla ülkenin her yerine satışa sunulan ürünler arasında dünyada birçok ödül alan geleneksel teknik sulu sıkım zeytinyağları Ania ve Ada bulunuyor. Çiftlikte üretilen organik ürünlerin büyük bölümü, çiftliğin hemen yanı başında 300 dönüm üzerine kurulu Değirmen Restoran'da tüketiliyor.



LS(AÖ/AK)