BOSAV ve Amerikan Deniz Araştırma Vakfı (Ocean Exploration Trust) arasında yapılan anlaşma çerçevesinde 4 yıldır Türk karasularında bilimsel araştırmalar yapan ve Bodrum'da demirli bulunan Nautilus’ta, BOSAV Başkanı Tufan Turanlı geminin İrlandalı Kaptanı Pavel Cubar ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, bazı bilgileri basınla paylaştı. Türk karasularında yapılan jeolojik ve sualtı kültür hazineleri çalışmalarının yanı sıra 7 bin metre derinliğe kadar inerek numuneler toplayabilen, bir toplu iğneyi tespit edip robotu ile alabilen mini denizaltı ve iki ayrı robot anlatıldı. BOSAV Başkanı Tufan Turanlı, Nautilus'un görev yaptığı süre içerisinde Datça açıklarında 500 metre derinlikte henüz el değmeyen yaklaşık 3 bin 500 yıllık anfora yüklü bir batık tespit ettiğini belirtti. Turanlı, baştan MTA olmak üzere İstanbul, Ege ve Sinop Üniversiteleri Deniz Bilimleri Bölümleri'nin de Nautilus'tan yararlandığını söyledi.

BAKANLIKTAN DESTEK

Tufan Turanlı, 65 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde, 1250 groston ağırlığında ve 17’si teknik 40'ı bilim adamı olmak üzere 57 personelin görev yaptığı Nautilus araştırma gemisinin benzerinin Türk denizciliğine kazandırılması için çalışmaların başlatıldığı müjdesini verdi. Yaklaşık 60 milyon dolara mal olacak bilimsel araştırma gemisinin Nautilus'tan daha teknik donanıma sahip olacağını kaydeden Turanlı, şunları söyledi:

"Üç bir yanı denizlerle çevrili ülkemizde bilimsel araştırmalar için yeterli bir geminin bulunmamasının sıkıntısını yıllarca çektik. İlk olarak İstanbul Üniversitesi bünyesindeki 'Alemdar' adlı gemi, bilimsel olarak daha detaylı donatılacak. Ancak bize asıl gerekli olan Nautilus benzeri bir sualtı araştırmaları gemisi. Nautilus 7 bin metre derinliğe kadar her türlü bilimsel ve tarihi araştırmayı yapıp gerekli doneleri toplarken bizler daha 100 metre derinlikteki sualtı kültür hazinelerimizi ve denizlerimizin jeofizik detaylı haritalarını çıkarmakta büyük zorluk çekiyoruz. Türk denizciliğine çağ atlatacak, Nautilus'tan daha donanımlı bilimsel araştırma gemisini yapmak için start verdik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu da bu konudaki çalışmalara tam destek verdi. Projeyi sayın bakanımız Nihat Ergün’e anlatmak için Ankara'ya gideceğim."

DENİZCİLİK DÜNYASI İÇİN SEVİNDİRİCİ

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız da sualtı kültür hazinelerini gün ışığına çıkarmak için yıllarca balıkçı ve süngercilerden yararlandıklarını belirtti. Bugüne kadar sadece 50-70 metre derinlikteki batıkları maske ile görebildiklerini kaydeden Yıldız, "Yapılacak bu araştırma gemisi ile 4 bin metre derinlikteki amforaları bir metre yakındaymış gibi izleyip, indireceğimiz robotlarla her bir eseri rahatlıkla mühürleyebileceğiz. Yüzlerce metre derinlikteki tarihi eserlerimizin yerinin tespit edilmesi ile Ege ve Akdeniz'in su altı kültür turizminin merkezi haline gelmesi sağlanabilir. Türkiye'nin böyle önemli bir araştırma gemisine sahip olması sadece sualtı arkeolojisi açıdan değil, sismik, jeofizik benzeri bilim alanları içinde ülkeye büyük katkı sağlayacak. Türk denizcilik dünyasının son yıllarda aldığı en sevindirici haber" diye konuştu.



YA(AÖ/SS)