Türkiye’de disleksi adını taşıyan ilk dernek olma özelliği de bulunan Denizli Disleksi Derneği, geçen yıl ocak ayında 'Türkiye’nin dahilerini arıyoruz' sloganıyla kuruldu. Disleksinin, kişinin zeki olmasına rağmen öğrenememesi, en yaygın görülen şeklinin de öğrenme güçlüğü olduğunu belirten Dernek Başkanı Figen Şenkösem, "Einstein, Agahta Christie, Walt Disney, Richard Branson da disleksiydi. Disleksiyi tanıtmak, anlatmak, ailelerin dislektik çocuklarına destek olmaları hakkında bilinçlendirmek, okullarda eğitimcilerin dislektik çocuklara uygun eğitim yaklaşımını sergilemelerini sağlamak, disleksi eğitimini ülke genelinde bir standarta oturtmak için için çalışmalar yapmak amacıyla kurulduk" dedi.

DAHİLER ARANIYOR

Kısa sürede 200 üyeye ulaştıklarını, Denizli’de 270’in üzerinde dislektik çocuk ve yetişkin bulunduğunu belirlediklerini ifade eden Şenkösem, "Dislektik çocukların ailelerini dernekte biraraya getirdik. Öncelikle ailelere, çocuklara yaklaşım konusunda bilgilendirici eğitim seminerleri düzenledik. Eğitimli uzman kadromuz ve dernek üyelerimizle Antalya’da Çocuk Psikiyatristleri Kongresi’nde stant açıp, hazırladığımız kitapçıkları dağıttık. Denizli ile Tavas’ta 1000 öğretmene konferans ve eğitim semineri verdik. Kütahya’da iki gün süren seminerle 2 bin öğretmeni disleksi konusunda bilgilendirdik. Disleksi Eğitmenliği Kursu düzenledik, tamamlayanlara sertifika verdik. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde konferanslar düzenledik. Denizli ve Türkiye’nin dahilerini arıyoruz. Zeki olup öğrenemeyen çocuklarımızın, gençlerimizin yaşadığı sosyal sorunların çözümü için toplumu bilgilendirici çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE’DE İLK

Başkan Yardımcısı Zeynep Demircioğlu ise Türkiye'de 30 çocuktan 2’sinin dislektik olabileceğini söyledi. Disleksinin en fazla sorun yarattığı alanın eğitim dönemi olduğunu kaydeden Demircioğlu, "Çocuk okulda öğrenme güçlüğü yaşıyor ve bu güçlük sosyalleşmesinde sorunlar doğuruyor. Örneğin okumayı sökemiyor, yanlış okuyor, sayı sayarken bazı rakamları atlıyor. Dernek olarak bir yıldan bu yana yaptığımız çalışmaların sonuçlarını almaya başladık. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl SBS’de özel öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin tek kişilik salonda sınava alınmasını ve 30 dakika ek süre verilmesini kararlaştırdı. Dernek olarak Disleksi Eğitmenliği Kursu’nun ikinci etabını başlattık” ifadelerini kullandı.



ONB(İÖ/CK)