Tıp Fakültesi Dekanı ve Hastane Başhekimi Prof. Dr. Sacit Turanlı, dün gece, yüz nakli için uygun vericinin İstanbul'da bulunduğuna dair haber üzerine bu kente ekip gönderdiklerini, ekibin sabah saatlerinde Ankara'ya döndüğünü söyledi. Turanlı, hastanın hazırlanmasının ardından Plastik Cerrahi Bölümü'nden Doç. Dr. Selahattin Özmen başkanlığındaki ekibin operasyona başladığını bildirdi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde basın toplantısı düzenleyen Turanlı, sözlerine, vericinin ailesine teşekkür ederek başladı. Turanlı, “En acılı, en sıkıntılı günlerinde böyle bir bağış yaparak, bir takım insanların yüzünü güldürdüler, çok büyük bir iyilik ve hayır işlediler” dedi. 

DAHA ÖNCE 35'İN ÜZERİNDE AMELİYAT GÖRDÜ 

Nakil yapılan hastanın düzeltme amaçlı daha önce 35'in üzerinde ameliyat gördüğüne dikkat çeken Turanlı, bu kişinin Kahramanmaraşlı 20 yaşında genç bir bayan olduğunu, hastanın 6 yıl önce ateşli silah yaralanmasıyla burun, üst çene, damak ve üst dudak bölgesinde çok ciddi doku kaybının meydana geldiğini söyledi.

NAKİL 28 YAŞINDAKİ GENÇ BİR KADINDAN

Turanlı, vericinin dün gece İstanbul'da hayatını kaybeden 28 yaşındaki genç bir kadın olduğunu ve durumun haber verilmesinin ardından, Doç. Dr. Selahattin Özmen, Prof. Dr. Sühan Ayhan ve Diş Hekimliği Protez Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Mustafa Koçaklı'dan oluşan ekibin Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla İstanbul'a gittiğini anlattı. Vericiden burun, üst dudak ve üst çene kemiğini içeren kompozit dokunun alındığını belirten Turanlı, nakil yapılacak hastanın da Kahramanmaraş'tan Ankara'ya getirildiğini söyledi.

Doç. Dr. Özmen başkanlığındaki 12 kişilik ekip tarafından yapılan ameliyatın devam ettiğini açıklayan Turanlı, "Doktor olarak, sağlık çalışanları olarak Türk tıbbının geldiği noktadan gurur duyuyoruz” diyerek ameliyatı yapan ekibe ve ameliyatta görev alan diğer personele de teşekkür etti.

Ameliyatın en önemli kısmı olan damarların ve sinirlerin dikilmesi işlemi bitmiş durumda olduğunu belirten Turanlı,"Damarlardaki kanlanmanın başarılı olduğunu gördük. Ameliyatın sonlandırılma çalışmaları başladı” dedi.

Bu aşamadan sonra yüzün deri kısmının kapatılması işlemine geçileceğini anlatan Turanlı, bunun da en az 1.5 saat sürebileceğini söyledi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Turanlı, hastanın tüfekle ateş edilmesi sonucu yaralandığını ifade ederek, alıcı ve vericinin durumlarıyla ilgili bilgileri ailelerin vermesini daha doğru bulduklarını, bu nedenle açıklama yapmayacaklarını söyledi.



ÜK (ÜK/RT)