EXPO organizasyonunun düzenleyicisi olan BIE, EXPO 2015 adaylık oylaması sırasında delegelerin yerine başka kişilerin oy kullandığı ve İzmir'in yarışı kaybetmesinde en büyük etkenlerden birinin de bu olduğu yönündeki eleştirileri dikkate aldı ve değişime gitti. BIE Usül Komitesi Başkanı ve Türkiye Başdelegesi Murat Ersavcı, EXPO'ların düzenleneceği kentlerin belirleneceği toplantılarda oylama sisteminin değiştirildiğini açıkladı.

Ersavcı, İzmir'in bir önceki adaylık sürecinde oylamada istenmeyen durumların yaşandığına işaret eden Ersavcı, "Önceki sistemde herkes oturduğu yerden düğmeye basıyordu. Orada bir başka ülke başkasının düğmesine de basabiliyordu. Herhangi bir güvenlik kontrolü yok. Parmak izi yok. Kimin düğmeye bastığı belli değil. Birbirlerinin düğmelerine basmışlar. Şimdi salona yani içeriye sadece delegeler girecek. Ayrıca oylamada ülke isimleri okunacak. Ülke delegeleri, tek tek kürsüye gelip düğmeye basarak oy kullanacaklar. Sağdan soldan bir etkilenme olmayacak. Usül Komitesi Başkanı olarak ben bu konuyu dile getirdim ve benim isteğim üzerine bu sistem değişti" diye konuştu.

OTURMA DÜZENİNDE DE DEĞİŞİKLİK

Ersavcı, söz konusu oylamada sonuçların daha sağlıklı olıacağını ve kimsenin aklında herhangi bir soru işareti kalmaması için değişiklik yaptıklarını anlattı. Ersavcı, "Oturma düzeninde de güzel bir değişiklik yapıldı. Kura çekilecek. Eskiden en önde A'dan başlıyordu. T harfi U harfli ülkeler en arkada kalarak oturuyordu. Şimdi kurada T çekerseniz en önde oturacaksınız. Sağlıklı iletişim kurma imkanı sağlayacak" bilgisini verdi.

EN AZ 100 ÜLKE GARANTİLENMELİ

İzmir'le birlikte 5 rakip ülkenin yarıştığı EXPO 2020 adaylığında oylamanın ise eleme usulü olacağını kaydeden Ersavcı, en az oy alanın turlar ilerledikçe eleneceğini ve son ikiye kalanların finalde yarışacağını ifade etti. Şu anda BIE'ye üye 160 ülke bulunduğu bilgisini veren Ersavcı, EXPO 2020'yi kazanabilmek için en az 100 ülkenin oyunun garanti edilmesi gerektiğini söyledi. Sunumda temanın ön plana çıkacağını da belirten Ersavcı, "İzmir'in ciddi avantajları var. Afrika ve Ortadoğu'ya çok yakınız. Vize kolaylığımız var. Sağlık iyi bir tema. Özellikle Afrika'da 57 ülke var. Onlar açısından sağlık çok önemli. Küçük ülkeler için ve hepimiz için çok önemli. Ülkemizdeki son sağlık reformlarımızda çok olumlu. Doğru yoldayız. Bu sefer tema ön plana çıkacak. İzmir'in çok büyük avantajı var" dedi.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Delegelerle görüşmeleri hakkında da bilgi veren Ersavcı, şunları söyledi:

"İngiltere'nin başkenti Londra'da 10 kadar ülkenin temsilcisi ile görüştük. Ben daha önce Belçika'ya gitmiştim. Bazı Karayip, Afrika ve Pasifik ada ülkeleri ile görüşmüştüm. Şimdi tekrar bir heyetle Haziran başında Belçika'ya gitmemiz planlanıyor. BIE üyesi 160 ülkeden 10'unun temsilcisi İngiltere'de. 20'si Brüksel'de. Diğer kalanlar ise Paris'te. Bu üye sayısı artabilir. Paris'te de BIE delegelerine iyi bir yemek verildi. Olumlu sonuçlar çıktı ortaya. Uzun bir süre bu tür çalışmalarımız devam edecek. Önümüzdeki yıl bahar aylarında daha da hızlanacak."