Genel Müdürlük makamında İnternational Herald Tribun gazetesini ağırlayan Dr. Nusret Yazıcı üstlendiği zor görevin ve sorumluluğun farkında olduğunu, 66 yıllık geçmişi olan ve yaklaşık 3 milyondan fazla kişiye iş arayan bir kurumun en başında olduğunu ifade etti. Yazıcı göreve geleli yalnızca 6 olduğunu, bu süre zarfında işsizlikle mücadele kapsamında büyük yenilikler yapıldığını ve işsizlik oranının şimdilerde %8 ila %10 arasında seyrettiğini ve bu oranın Türkiye’nin ticaret ortağı AB ülkelerine oranla düşük olduğunu ifade etti. Ayrıca Cumhuriyetin 100. yılına kadar bu oranın %5 civarına düşürülmesinin planlandığını belirtti.

 

İstihdam Yaratma

 

İstihdam ile ilgili çalışmalarına değinen Dr. Nusret Yazıcı, kurumun başlıca görevinin istihdam yaratmak olduğunu söyleyerek, kuruma yaklaşık 2800 iş ve meslek danışmanı alındığını, bu sayının yıl sonuna kadar 1200 kişi daha alınarak 4000 kişiye çıkarılmasını istediklerini söyledi. İş ve meslek danışmanlarının istihdamın artırılması konusundaki önemine değinen Yazıcı iş ve meslek danışmalarının işsizliği azaltmada tek umut olmadığını, bunun yanında açılan istihdam fuarları ve şehir merkezlerinde kurulan stantlarla birlikte işsizlerle irtibat kurduklarını söyledi. Ayrıca düzenlenen işbaşı eğitim programları ile 2012 yılı sonuna kadar 50.000 kişiye düzgün bir işyerinde staj imkânı sunulmasının planlandığını, bu eğitimlerde İŞKUR’un stajyerlere bir cep harçlığı verdiğini ve en önemlisi de altı ay süresince stajyerlerin sağlık sigortalarını karşıladığı ifade etti.

 

105.000 Açık İş ve Özel İstihdam Büroları

 

İŞKUR’a başvuran ve yeni istihdam edilen kişilerin sosyal güvenlik ve diğer giderlerini duruma göre 6 aydan 56 aya kadar karşılayabildiklerini anlatan Dr. Nusret Yazıcı, bu yılın ilk on ayında 125.000’i kadın olmak üzere yaklaşık 423.000 kişinin düzgün işler bulmasına yardımcı olduklarını ancak hala mevcut işsizlerin becerileriyle karşılanamayan 105.000 açık iş olduğunu ve bu eşleşememenin sebeplerini bulmak için araştırmalar yaptıklarını belirtti. Yazıcı ‘İŞKUR’a kayıtlı iş arayan 3.312 milyon kişi var. Bunlar arasında 2.204 milyon kişi işsiz ve kalan bir milyonu aşkın kişi mevcut işinden memnun değil. İŞKUR’a yılda 1 milyon 200 bin yeni işsiz kaydı alınıyor” dedi.

 

Özel İstihdam Bürolarını da desteklediklerini belirten Dr. Nusret Yazıcı, Türkiye’de aktif 327 özel istihdam ajansı buluduğunu, ancak ücretsiz hizmet veren tek kurumun İŞKUR olduğunu belirterek “Biz onları rakibimiz olarak görmüyoruz. Biz yüksek kalitede özel istihdam ajanslarının sayısını artırmak ve onlara da İŞKUR gibi çalışmalarını önermek istiyoruz. Biz onları destekliyoruz. Mevzuat 2012 yıl sonuna kadar tamamlanacak.” dedi.

 

Değişen Yapı

 

İstihdamın yapısının sürekli değişim gösterdiğini ifade eden Dr. Nusret Yazıcı 2005 yılına değin istihdamda kamu sektörünün hâkim konumda olduğunu, şimdilerde ise özel sektörün yeni eleman talebinin kamu sektörünü geçtiğini, bunun da istihdamın itici kuvvetinde rollerin değişmesine neden olduğunu belirtti.

 

Yazıcı işsizlikle mücadele ve Cumhuriyetin 100. yıl hedeflerini tutturma kapsamında 2012 yılı için ellerinde 1,5 milyon liralık bir kaynak olduğunu, bu kaynağın büyük bir bölümünün kullanıldığını ancak tüketilmediğini söyledi. Bunun yanında İŞKUR’un genel müdürü olarak şu an Kamu İstihdam Hizmetleri Dünya Birliği (WAPES) Yönetim Kurulunda yer aldıklarını ve küresel sorunları izlemek üzere toplantılara katıldıklarını belirtti.