Çanakkale'de hafta sonu gerçekleştirilen yarışmanın Türkiye finalinde Sivas'ı Yıldızeli İlçesi'ne bağlı Söğütpınar Köyü'nden 2 çocuk annesi lise mezunu 25 yaşındaki Fatma Güzel temsil etti. Yarışmada sorulan 20 sorudan 15'ine doğru cevap veren Güzel, ayrıca 'Sivas Kangal tipi Akkaraman koyun ırkını geliştirme projesi'nin de sunumunu yaptı. Cevapladığı sorular ve proje ile 128.75 puan alan Fatma Güzel, Türkiye ikincisi oldu. Yarışmayı ikinci olarak tamamlayan Fatma Güzel'e bu başarısından dolayı Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce 5 bin lira ile hazırladığı projesi için 50 bin liralık hibe desteği çeki verildi.

Çekleri teslim eden ve Güzel'i kutlayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Arslan, 9 ilin katıldığı bilgi ve proje yarışmasında ikinciliğin büyük bir başarı olduğunu belirtti. Yarışmaya bir öğrenci gibi planlı çalışarak hazırlandığını belirten Fatma Güzel işe şunları kaydetti:

"Tarım ve hayvancılık ile ilgili çok sayıda kitap okudum, 5 bin'in üzerinde soru çözdüm. Tarım Müdürlüğünün teknik elemanları ile bire bir çalıştım. Üniversite sınavlarında çıkan tarım ve hayvancılık ile ilgili sorulara dahi çalıştık. cevaplayamadığım sorular, bilemediğim sorular değildi ancak o anki heyecanla yanlış cevapladığım sorulardı. Yarışmaya giderken amacım biricilik yada ikincilikti. Üçüncülüğü hiç düşünmedim. İkinci oldum çok mutluyum." dedi. Kadınlara köylerinde kalmaları yönünde tavsiyelerde bulunan Güzel, "Kadınlardan isteğim köylerinde istihdam etsinler. Eşlerine destek olsunlar. Şehir diye tutturmasınlar. Eğitim alıp bilinçlensinler. Tarım ve hayvancılıkla uğraşsınlar. Ben inanıyorum ki tarım ve hayvancılık, çiftçilik geleceğin mesleği. İki oğlum var. Ben onların birini veteriner birini de ziraat mühendisi olarak yetiştirmek istiyorum. Eşime destek olacağım" dedi. Yarışmadan kazandığı para ödülü ile köyünde küçük bir işletme kuracağını belirten Güzel, burada koyun yetiştiriciliği yapacağını blirterek, "Kuracağım işletmeyi büyütüp köyümde kadınlara tarım ve hayvancılıkta öncü olmayı düşünüyorum."



HÖ(EA/BT)