Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü’nde, Uşak’ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 39 yaşındaki Ahmet Kaya’nın kolları ile sağ bacağı Atilla Kavdır’a, yüzü ise Türkiye’de ilk defa yapılacak ameliyatla Uğur Acar’a nakledilmesine ilişkin ameliyat saat 12.00 itibariyle 8.5 saattir devam ediyor. Yüz naklinin tamamlanmak üzere olduğu ve 1 saat içerisinde hastanın yoğun bakım ünitesinde hazırlanan odaya alınacağı, kol ve bacak nakli ameliyatının ise devam ettiği belirtildi.

AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Abdullah Erdoğan, yüz naklinin son rötuşlarının yapıldığını ve hasta ile doktorlar henüz ameliyathaneden çıkmadıkları için naklin tamamlandığının söylenemeyeceğini açıkladı.

"AHMET GÜN YÜZÜ GÖRMEDİ"

Uşak’ta trenin altına atlayarak intihar girişiminde bulunan işçi Ahmet Kaya’nın beyin ölümünün gerçekleşmesi ve doktorlarıyla görüşen ailenin Kaya’nın tüm organlarını bağışlama karar ardından yengesi Fatma Kaya, cenaze işlemleri için Antalya'daki hastaneye geldi. Oldukça üzüntülü görünen ve gözyaşlarını tutmakta zorlanan yenge Fatma Kaya, "Ahmet çok iyi biriydi. Gün yüzü görmedi" dedi. İlk eşinden 6 çocuğu olduğunu ve 5 ay önce yaptığı ikinci evliliğinin yolunda gitmediğini anlatan Yenge Kaya, "Ahmet bu bağışlarla yaşayacak. İnşallah nakil olanlar gün yüzü görürler" die konuştu.

Ahmet Kaya'nın organlarının bağışlanmasına ablası Fadime Kaya'nın öncülük ettiğini ve yüzü dahil olmak üzere hiçbir organını vermekte tereddüt etmediklerini kaydeden yenge Kaya, "Ablası Fadime Kaya, doktorlarla görüştükten sonra organlarının bağışlanmasını ailecek değerlendirdik ve bağışlamaya karar verdik" dedi.

Fatma Kaya, tüm organları bağışlamalarına rağmen organlarının alınması sırasında kalbi durduğu için iç organlarının alınamadığını söyledi.

30 HASTA BAŞVURDU

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, yüz nakli için 3 aday belirlediklerini söylemişti. Dünyada kadavradan ilk rahim naklinin yanı sıra, Türkiye'de ilk çift kol naklini yapan ekibin başında yer alan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Yüz nakli için çok sayıda hasta başvurdu. 30’dan fazla. Çoğu gerçekçi başvurmuyor. 'Yüzümü beğenmiyorum, değiştirsenize' diyor. Bizim önceliğimiz yanık, kaza ve ateşli silah yaralanmasıydı. Biz bunu 3’le kısıtladık. Elimizde farklı kan ve doku gruplarından 3 hasta tespit ettik ve onlarla temastaydık" dedi.

Prof. Dr. Özkan, kol ve bacak naklinin 18, yüz naklinin ise 14 yaşından itibaren yapılabildiğini kaydetti.

3 ADAY ARASINDAN SEÇİLDİ

Yüz nakli için Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde; henüz 40 günlükken beşiğinde uyuduğu sırada evlerinde çıkan yangında alev alan battaniyenin üzerine düşmesi sonucu yüzünün yüzde 90'ını yanan Manavgatlı mermer işçisi 19 yaşındaki Uğur Acar'ın yanı sıra tandıra düşme nedeniyle yüzü tamamen yanan, saçı ve göz kapakları olmayan, bu nedenle de okula gidemeyen 15 yaşındaki Leyla Demirci ile eşinden gördüğü şiddet nedeniyle girdiği bunalım sonucu 18 yıl önce kendisini boğazından av tüfeğiyle vurarak intihar girişiminde bulunan ve yüzünde tahribat oluşan Zonguldaklı 49 yaşındaki Sezgin Ergen aday olarak hazırlanmıştı.

DÜNYADAKİ YÜZ NAKİLLERİ

1994 yılında yüzünü bir makineye kaptıran 9 yaşındaki Hintli bir kız çocuğuna, uzun süren bir ameliyat sonrasında kendi yüzü dikilmişti. Dünyada donörden ilk yüz nakli ise Fransa'da 2005 yılında yüzü bir köpek tarafından parçalanan 38 yaşındaki kadına yapıldı. Fransa'nın kuzeyindeki Amiens kentindeki bir hastanede Dr. Jean-Michel Dubernard öncülüğünde yapılan ameliyatla kadın hastaya burun, dudak ve çene nakli gerçekleştirildi. Hintli kızınki 'kısmen yüz nakli' olarak kabul edilirken, Fransız kadın tıp tarihine 'tamamen yüz nakli' olarak geçti. Bugüne kadar dünyada sonuncusu Belçika'da olmak üzere 12 yüz nakli yapıldı.