Bu çalışmada sadece ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası verileri kullanılırken, maddi hasarlı trafik kazası verileri kullanılmadı.

DÜNYADA 1.2 MİLYON KİŞİ KAZADA ÖLÜYOR

Rapordaki verilere göre, dünyada ortalama olarak yılda 1.2 milyondan fazla kişi trafik kazalarından ölüyor, 20- 25 milyon kişi yaralanıyor ya da sakat kalıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre 2030 yılına kadar trafik kazalarında yaralanma sonrası ölümler, tüm ölüm nedenleri arasında beşinci sıraya yükselecek. Ayrıca WHO, 13- 14 yaş arasındaki ölümlerin nedenleri sıralamasında, trafik kazalarının ilk sırada olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'DE HERGÜN 12 KURBAN

Türkiye’nin durumu da dünyadan çok farlı değil. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün derlediği bilgilere göre: 2009 yılı trafik kazası verilerine bakıldığında her gün ortalama 2 bin 886 trafik kazası yaşanıyor, bu kazaların sonucunda 12 kişi ölüyor ve 552 kişi de yaralanıyor. Bu nedenle trafik kazalarının Türkiye’de en önemli halk sağlığı ve güvenlik sorunu olduğu vurgulanıyor.

EN AZ HATALI KAZA ORANINA SAHİP İL ADANA

Çalışmada ülke genelindeki otoyollar coğrafi konumlarına göre Güneybatı Anadolu Otoyolu, Güney Anadolu Otoyolu ve Kuzeybatı Anadolu Otoyolu olmak üzere üç ana kısımda incelendi. Raporda 2008 yılı verilerine göre, Güney Anadolu Otoyolu en az hatalı kaza oranına sahip otoyol kesimi ve Adana’da en az hatalı kaza oranına sahip il oldu. Adana'daki 118 kazadan sadece 5 tanesi hata sonucu gerçekleşirken, İstanbul ise bin 379 kaza oranıyla en çok kaza yapılan il oldu. İstanbul’daki hatalı kaza sayısı 444.

Rapordaki verilere göre 2008 yılında İstanbul otoyol güzergahında toplam bin 379 ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Yapılan analizde; kazaların özellikle 1. Çevre Yolunda Altunizade Kavşağı ile Okmeydanı Kavşağı arasında yoğunlaştığı tespit edildi.

İLLERE GÖRE KAZALAR

2008 yılı illere ve otoyol kısımlarına göre bazı illerin hatalı kaza oranları:

Gaziantep: Gaziantep ili otoyol güzergâhında 2008 yılı içinde toplam 137 ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası meydana geldi.

Adana: 2008 yılında Adana ili otoyol güzergâhında toplam 118 ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası meydana geldi.

Mersin: 2008 yılında Mersin otoyol güzergâhında toplam 170 ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası meydana geldi.

Ankara: 2008 yılında Ankara ili otoyol güzergâhında toplam 176 ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Yapılan analizde; kazaların özellikle TEM otoyolu Ankara Gişeleri kuzeyinde, çevre yolunun kuzey bölümünde, çevre yolunun batı bölümünde Çamlıdere girişinde yoğunlaştığı tespit edildi.

Düzce: 2008 yılında Düzce ili otoyol güzergâhında toplam 197 ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası meydana geldi.

Kocaeli: 2008 yılında Kocaeli otoyol güzergâhında toplam 341 ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası meydana geldi.

Bursa: 2008 yılında otoyol statüsünde olan Bursa Çevre Yolu’nda toplam 38 ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası meydana geldi.

İzmir: İzmir otoyol güzergâhında 2008 yılı içinde toplam 262 ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası meydana geldi.

GÜNEY ANADOLU OTOYOLU KAZA VERİLERİ

En az hatalı kazanın gerçekleştiği ve gerek konumu gerek trafik yoğunluğu bakımından Türkiye’nin en önemli geçiş noktalarından biri olan Güney Anadolu Otoyolu, kaza analizleri için en uygun çalışma alanı olarak seçildi. Türkiye’nin güneyindeki Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye ve Gaziantep illeri içinde yer alıyor. Bu alanda mekânsal ve mekânsal olmayan analizler uygulandı.

İçişleri Bakanlığı’nın derlediği verilere göre, 2006 yılında 515, 2007 yılında 545, 2008 yılında 559 toplamda ise bin 619 ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Yapılan araştırmalara göre her üç yılda da kaza sayılarının birbirine yakın olduğu görüldü.

YAZ AYLARINDA ARTIYOR

Ayrıca trafik kazalarının aylara göre dağılımı incelendiğinde, her üç yılda da kazaların yaz aylarında yoğunlaştığı görüldü. Yaz aylarında ki kazalar toplam kazaların yüzde 55’ini oluşturuyor. Verilere göre gerçekleşen kazaların üç yıl da göz önüne alındığında gündüz yaşandığı görüldü. Gündüz gerçekleşen kazalar toplam kazaların yüzde 53’ünü oluşturuyor.

Trafik kazaları günün saatlerine göre incelendiğinde 2006 yılında 07.00, 2007 yılında 15.00, 2008 yılında 17.00, 2009 yılında ise 15.00 saatlerinde en çok kaza gerçekleşti.

Meydana gelen kazaların ne şekilde yapıldığına bakılınca; her üç yılda da en çok kazanın arkadan çarpma, sabit cisme çarpma ve devrilme/yoldan çıkma şeklinde olduğu saptandı.

Meydana gelen kazalar incelendiğinde 4 yıllık dönemde 411’inde yüzey yağışlı iken kaza yaşanmış, bin 764 kazada ise yüzey kuruyken kaza meydana gelmiş.



DHA(BY/COŞ)