Akdeniz Üniversitesi'nde Türkiye'nin 4'üncü yüz nakli ameliyatının ardından basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Türkiye'nin ilk yüz naklini yapan Akdeniz Üniversitesi'nin bugün yine başarılı operasyona imza attığını söyledi. Turan Çolak'ın yüz nakli ameliyatının, ilkinden farklı olarak bu defa ekipte iki konuk bilim adamının yer aldığını söyledi. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topalan ve Gazi Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sühan Ayhan'ın konuk öğretim üyeleri olarak ekipte yer aldığını kaydeden Rektör Kurtcephe, "Sağlık Bakanlığı bize olağanüstü destekler veriyor. Onların sağladığı imkan ve kabiliyetlerle bu işin olabilirlik derecesi arttırılıyor" dedi.

AÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, kendilerine bu ameliyatı gerçekleştirme imkanı sunan Sağlık Bakanlığı'na teşekkür etti. Verici aileye başsağlığı ve hasta Çolak'a acil şifalar dileyen Prof. Dr. Özkan, "Güzel bir ameliyat oldu. Hocalarımızın ve arkadaşlarımızın desteğiyle çok zevkli güzel bir ameliyat oldu. İnşallah sonuçları da güzel olacaktır" dedi.

'HASTANIN İHTİYACI OLAN HER ŞEY YAPILDI'

Prof. Dr. Ömer Özkan, ameliyat süresinin uzamadığını söyledi. Her yüz naklinin diğerinden farklı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ömer Özkan, "Bir standart ameliyat değildir. Her hastanın ihtiyacına göre yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat hiç uzamadı. Her aşamasında çok olumlu bitti. Hepimizin zevk aldığı, tüm arkadaşlarımızın aynı görüşte olduğu bir ameliyat oldu. Alınış aşamasından bitiş aşamasına kadar başarılıyla hepimizin aynı fikirde olduğu güzel bir ameliyat oldu" diye konuştu. Nakilde hastanın ihtiyacı olan her şeyin yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Ömer Özkan, şunları söyledi:

"Bu tam yüz nakli, biraz da tam yüz naklini aşmış bir ameliyat oldu. Ama özünde tam yüz nakli. Kısmi nakilleri küçümsemek için değil, kısmi nakillerde o hasta için çok değerlidir, ama bu hastanın ihtiyacı olan herşey yapıldı. Hiçbir basamağında eksik kalmadı. Tüm işlemleri yaptık. Tüm yüz derisi, kasları, göz kapakları, gözyaşı kanalı, bunların hepsi küçük gibi görünen ama önemli faaliyetlerdir. Zor ameliyatlar, detaylardır. Saçlı derisi, kulağı hastaya başarılı bir şekide nakledildi."

Prof. Dr. Ömer Özkan, "Kol ve bacak nakilleri için bakanlıkça bir yasaklama getirildi mi?" sorusuna ise adıkları ortak kararın yüz, kol ve bacak naklinin aynı merkezde yapılmasının zorlayıcı ve yorucu olduğu ve eğer bir nakil söz konusuysa aynı merkeze ikisinin birden verilmemesi şeklinde olduğunu kaydetti. Verici Tevfik Yılmaz'ın önce kollarını almak için girişimlerinin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Testleri uygun gibi görünüyordu. Ama testler uyduğu için yüz naklini yaptık. Eğer yüz nakli uymasaydı kol naklini yapacaktık. Ama Türkiye'de başka uygun bir hasta bulunamadığı için kollar kullanılamadı" şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

AÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Özkan, "Bugüne kadar yapılan en kapsamlı yüz nakli gerçekleşti diyebilir miyiz?" sorusuna önce "Olabilir" dedi ama ardından süresi içinde bunun kabul edilebilir olmasına rağmen sınıflamanın doğru olmayacağını kaydetti. Prof. Dr. Özkan, AÜ'de gerçekleştirilen Türkiye'nin 4'üncü yüz nakli ameliyatında bu kez vericinin alıcıdan küçük olmasına yönelik değerlendirmelere ise "Bu da hastanın şansı. Güzel, çok olumlu bir şey. İnşallah hastanın yüzüne o şekilde yansır" dedi.

'ÇOK BAŞARILI BİR AMELİYAT OLDU'

Nakil hastası Turan Çolak'ın yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü ve çıkışı konusunda zaman vermenin doğru olmayacağını kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Ben ekibin bir parçasıyım. Tüm arkadaşlarımızla birlikte bugün aldığımız yorum, hakikaten çok sevindirici. Uğur'da da aynı şekilde çok mutluyduk. Bir ameliyattan sonra o hissi alabiliyorsanız, hasta adına güzel oldu, güzel bir iş yaptık diyebiliyorsanız çok mutlu oluyorsunuz. Bugün de öyle bir şey oldu. Hepimiz çok mutluyuz. Tüm arkadaşlarımız aynı fikirdeyiz. O nedenle hakikaten haz verici bir şey. Bu ameliyatların size tek getirisi bu. Başka bir getirisi de yok" diye konuştu.

Prof. Dr. Ömer Özkan, operasyonun zorlayıcı bir yanının bulunmadığını ve yüzü alırken çok güzel oturacağını hissettiklerini belirterek, "Bunda da aynısının olacağını inşallah umuyorum" dedi.

Prof. Dr. Murat Topalan başarının nakli gerçekleştiren tüm ekibe ait olduğunu söyledi. Başarının aynı zamanda Türk plastik cerrahisinin de başarısı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Topalan, "Uluslararası platformda bu başarılarla hem dünya tıbbına hem Türk tıbbına büyük başarılar sağlanıyor. Hastaya acil şifalar diliyoruz. Tebrik ediyoruz. Çok başarılı bir ameliyat oldu" diye konuştu.

AÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmiye Hadimoğlu ise operasyon süresinin toplam 16 saate yakın sürdüğünü kaydetti.

EB(SU/SSA)