Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Merkez Huzurevi Salonu'nda, 'Kadın ve Sağlık' konulu panel düzenledi. Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kemal Gümrükçü, devletten sosyal destek alan bazı aileler ve huzurevi sakinlerinin katıldığı panelde konuşan öğretim görevlisi Serap Gökçe, aile içi şiddete kadının yanında çocuk veya yaşlıların da maruz kalabildiğini söyledi.

Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de Şubat 2010 ile Ağustos 2011 arasında, 19 ayda, 78 bin 500 aile içi şiddet olayının yaşandığını ifade eden Gökçe, "Yani her 10 dakikada bir aile içi şiddet olayı yaşanmış. Bu gerçekten vahim bir durum" dedi.

Serap Gökçe, yine araştırmalara göre, Türkiye'de her 2 kadından 1'inin eşinden şiddet gördüğünü, hamileliği süresince fiziksel şiddete uğrayan kadın oranının yüzde 9.7, cinsel şiddete uğramış kadın ranının yüzde 15.3 olduğunu söyledi. Gökçe, eşinin şiddetine uğrayan kadınların yüzde 33.4'ünün intiharı düşündüğünü ve bunların üçte birinin bunu gerçekleştirdiğinin araştırmalarda ortaya çıktığını kaydetti. Gökçe, şöyle dedi:

"Bu araştırmalarda çok ilginç saptamalar da var. Mesela kadınların yüzde 15'inin bazı hallerde şiddeti hak ettiği görüşü ortaya çıkmış. Yani baskılanmış kadınlar, 'Gerektiği zamanlar eşim beni dövebilir' ifadesini kullanmışlar."

Son 10 yılda aile içi şiddet olaylarının yüzde 117, kadın cinayetlerinin ise son 7 yılda yüzde 1400 oranında arttığını vurgulayan Gökçe, "Her 5 kadın kurbanın 4'ünün katili kocası. Sebep ise ortak; namus. Namus için birçok kadın öldürülebiliyor. Aile içi şiddete maruz kalıyorsanız sessiz kalmayın, sesinizi çıkarın" diye konuştu.



DS(EE/CK)