Euro Velo Türkiye Koordinatörü Feridun Ekmekçi ile Euro Velo Yunanistan Koordinatörü Georgios Farfaras, bir grup bisikletli ile Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne gelerek incelemelerde bulundu. Feridun Ekmekçi, Avrupa Bisiklet Yolları Ağı’na sunmak için bir rota üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu rotanın GPS ile çizilerek Avrupa Komisyonu’na sunulacağını kaydeden Ekmekçi, "Euro Velo için yürüttüğümüz resmi bir çalışma kapsamında Marmaris’e geldik. Yunanistan ile Türkiye işbirliği kapsamında, iki ülke bisiklet yolları ağının rotasını çizmek için bu tura çıktık. Yunanistan, Girit Adası, Rodos Adası ve feribotla Marmaris’e ulaştık. Rota Antalya’da sona erecek. Bu rotayı GPS ile çizerek Avrupa Komisyonuna bir proje kapsamında sunacağız. Yunanistan’da yerel yönetimlerle konuştuk ve tam desteklerini aldık. Bu rotanın sürdürülebilir yeşil turizm açısından öneminden bahsettik. Muğla Valimizle görüşeceğiz. Kendisine bisiklet turizminin önemi ve Euro Velo kapsamında belirlediğimiz rotadan bahsedeceğiz" dedi.

Euro Velo’nun ne olduğu hakkında da bilgi veren Feridun Ekmekci, "Bu ağ üzerinde şu an 45 bin kilometresi tamamlanmış 70 bin kilometre bisiklet yolu bulunuyor. Biz Türkiye’yi de bu ağa tamamlanmış yol kategorisinde sokmak için çaba sarf ediyoruz. Sürdürülebilir turizm kapsamında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından destek gören büyük çaplı bir proje. Çıkartılan rotaların iki ülke arasında ortak yapılması şartı var. Biz de bu rotayı ülkemiz için çıkartırken en yakın komşumuz olan Yunanistan ile çalışmayı tercih ettik. Bu rotaya dahil olabilmek için en az bin kilometrelik uzun yol bisiklet rotası çıkartmanız gerekiyor" diye konuştu.

Euro Velo Yunanistan Koordinatörü Georgios Farfaras da Yunan adaları ve Türkiye’nin Güney Ege bölgesini kapsayan bu rota için çalışmaları hızlandırdıklarını belirtti. Farfaras, "Türk yerel yönetimlerinden gerekli desteği almak için buradayız. Kendilerine bisiklet turizmi konusunda bilgi vereceğiz. Aynı zamanda bisiklet rotasını da inceleyeceğiz. Gerekli destekleri alabilirsek, bu güzel rotayı da bisiklet turizmine kazandırmak için projemizi Avrupa Komisyonu’na sunacağız" dedi.



DEB (İÖ/CK)