Türkiye Belediyeler Birliği ile Rusya Yerel İdaresi arasında işbirliği konusunda karşılıklı 'İyi Niyet Protokolü', İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Rusya Yerel İdaresi Konseyi Başkanı Vyaçeslav Stepanoviç Timçenko'nun katıldığı bir törenle imzalandı. Tören nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İyi niyet protokolüyle birlikteliklerinin ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişeceğine belirtti. Ülkelerin kaderlerinin birbirine yakın olduğunu söyleyen Topbaş şunları söyledi: Bir insanın kaderiyle dünyanın herhangi bir yerindeki insanın kaderi birbirine çok yakın. Şehirlerin kaderleri, ülkelerin kaderleri de yakındır. Böyle bir ortamda yaşadığımıza göre dünyayı düzgün ve güzel bir şekilde yaşanabilir bir hale getirmek zorundayız. Bizim bu tür birlikteliklerimizin, bu konuda önemli bir etkisi olacaktır.

Konuşmaların ardından her iki başkan iyi niyet protokolü imzaladı.

örenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Kadir Topbaş, kentsel dönüşüm çalışmalarında ortaya çıkacak malzemelerin yeniden kullanılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili bir çalışma yapıldığını ve bir ay içinde bu çalışmanın tamamlanacağını ifade eden Topbaş şöyle konuştu: Katı atık yönetiminde oldukça başarılı bir noktadayız. Kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılan binalardan ortaya çıkan enkazların, dönüşümüyle ilgili bazı kullanılabilecek malzemeleri ayrıştırıp ekonomiye kazandırmak gibi bir çalışma yapılacak. Şimdi İstanbul'da yakın zamanda başlayacak yıkımlarla ilgili ciddi bir malzeme ortaya çıkacak, bununla ilgili 15 yıllık bir periyot dikkate alınarak çalışma yapılacak. Biz Fikirtepe özelinde çok ciddi bir imar artışı verdik. Yasa çıkmadan önce bu attığımız adımların doğru olduğunu göstermek, insanlarımıza bu konuda yardımcı olmak adına tölaranslı davrandık."


"BİZ YIKTIĞIMIZ ZAMAN DAHA İNSAFLI VE DÜZENLİ YIKILIYOR"

Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm projesine karşı çıkarak yıkımlara engel olmaya çalışanlara seslenen Topbaş, "Biz yıktığımız zaman insaflı ve daha düzenli yıkılıyor. Deprem yıktığı zaman hem malı hem de hayatı götürüyor." dedi. Bölgede ciddi bir imar artışı verdiklerini söyleyen Topbaş, "Yasa çıkmadan önce bu attığımız adımların doğru olduğunu göstermek, insanlarımıza bu konuda yardımcı olmak adına tölaranslı davrandık. Malesef bize gelen haberlerde bazı ada içlerinde ufak ölçekte kalan parsellerde uyuşmazlıklar ortaya çıktığı söylenmektedir. Konuyu sayın bakanımızda biliyor. Bu tip olanlarla ilgili zaten yasanın ruhunda bu var. Yani orada birkaç kişinin karşı çıkması, yıkımların engellenmesi, yıkımlara engel teşkil etmeyecek şekilde bir yasal düzenleme yapıldı. Bir ada üzerinde bir iki parsel sahibi bu işe olumlu bakmıyorsa bakanlık devreye girmek suretiyle o arsada bulunan yapıyı istimlak ederek, o ada üzerine bakanlık ortak olmuş olacak. Parsel sahibinede bedeli verilecektir. Bu istimlak bedeli gerçek değerler üzerindedir. afaki talepler burada hiçbirşey ifade etmeyek. Hiçbir engelemeye müsade edilmeyeceğini Başbakanımızda bakanımızda söyledi. Maldan önce can önemli hayat önemli yaşam önemli Biz yıktığımız zaman insaflı ve daha düzenli yıkılıyor. deprem yıktığı zaman hem malı hem hayatı götürüyor. Böyle bir olumsuzluğu yaşamadan düzenli akılcı bir yöntemi uygulamak zorundayız" diye konuştu.