Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar, Giresun Barosu’nun daveti üzerine geldiği Giresun’da tarihi kaleyi gezerek Giresun Baro Başkanı Gültekin Uzunalioğlu’ndan bilgiler aldı. Gezi sonrası açıklama yapan Coşar, 12 Eylül'le ilgili davanın yeni başladığını hatırlatarak, adil yargılanma ile ilgili temel ilkelere uyulup uyulmayacağını süreç içerisinde göreceklerini söyledi. Coşar, “Türkiye'nin bu dava münasebetiyle soruşturmayı ve kovuşturmayı birazcık daha derinleştirilmek suretiyle 12 Eylül sürecinde yaşadıklarıyla yüzleşmesi gerekir. Arınmak için de buna ihtiyaç var. Bu davanın, bu amaca veya işaret ettiğim bu hususa ne kadar hizmet edip etmeyeceğini zaman içinde göreceğiz” dedi.

Herkesin yargılanabileceğini vurgulayan Coşar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hiç kimsenin kanun karşısında, hukuk karşısında bir imtiyazı yoktur. Sayın Evren de dahil olmak üzere herkes yargılanabilir, yargılanması da gerekir. Çünkü 12 Eylül yönetiminin yaptıklarının hesabını bir şekilde vermesi gerekir.”

Ahsen Coşar, Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan CHP Milletvekili Mustafa Balbay’ın koğuşunda iki kişi kalabileceği yönündeki Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yaptığı açıklamayı değerlendirirken, "Tutuklu da olsa hükümlü de olsa nihayetinde insandır. Hepimiz bir şekilde suç işleyebiliriz ve yargılanabiliriz, tutuklanabiliriz, mahkum olabiliriz. Dolayısıyla hapishane koşullarının da insani olması gerekir. Oralardaki insanlar, hem malları hem canları hem de namusları itibariyle kendilerini devlete emanet etmiş insanlardır. Devletin de uluslararası standartlara uygun bir şekilde, insani bir şekilde infazla ilgili süreçte bunun ortamını hazırlaması gerekir” ifadesini kullandı.



HK (TM/RT)