Son yıllarda birçok kitlesel terör eyleminin yaşandığı ve son olarak 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 300'e yakın kişinin hayatını kaybettiği Türkiye, Avrupalı turistler için giderek cazibesini yitiriyor.

AB ülkelerinden Türkiye'ye tatil için gelenlerin sayısı Ocak-Haziran döneminde yüzde 30'dan fazla düştü. Sektör temsilcileri, 15 Temmuz darbe girişimi ve AB-Türkiye ilişkilerinde yaşanan gerilim de hesap edildiğinde yaz sezonu ve yılın geri kalanında turist kaybının yüzde 50'yi aşacağından endişe ediyor.

Alman turistler yüzde 28 azaldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, ülkeye gelen turist sayısı geçen yıl haziranda 4 milyon 123 bin 109 iken, bu yıl 2 milyon 438 bin 293'e geriledi. Bu rakam, 1994'ten bu yana açıklanan veri tarihinin en büyük düşüşü oldu. 2015'te 16 milyon AB'li turisti ağırlayan Türkiye, Ocak-Haziran 2016'da ise AB ülkelerinden gelişlerde yüzde 32 düşüş yaşadı. Bu oran yalnızca Haziran'da yüzde 42 ile tarihi seviyeye ulaştı. Bu dönemde Alman turistlerin oranı yüzde 28, İngilizlerin yüzde 27, Fransızların yüzde 34, İtalyan ve İspanyolların oranı ise yüzde 60 geriledi.

Türkei Symbolbild Tourismus Antalya


Uçak düşürme krizinin ardından Haziran ayında Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı ise yüzde 93 düşüş gösterirken yılın ilk yarısı itibarıyla düşüş yüzde 87,4 oldu. Türk tur operatörleri, Rusya ile uçak krizi nedeni ile 4 milyon Rus turisti kaybeden turizm sektörünün, Rusya ile ilişkiler düzelse bile bu kez çok daha ciddi bir sorun ile karşı karşıya olduklarını söylüyor.

"8 milyon Avrupalı turist gelmeyebilir"

Detur CEO'su Firuz Bağlıkaya, Avrupalı turistin Türkiye'ye olan ilgisinin Rusya ile uçak krizinin öncesinde azalmaya başladığını belirtiyor. Son birkaç yılda Türkiye'deki IŞİD ve PKK eylemleri nedeniyle Avrupalı turistin Türkiye'ye bakışını değiştirdiğini dile getiren Bağlıkaya, "Canlı bomba eylemleri ve Güneydoğudaki olaylara bir de darbe süreci ve AB ile siyasi gerilim eklenince Avrupalılar tatil için Türkiye'yi seçmekten giderek vazgeçmeye başladı" diyor.

Türkiye'ye çok yakın Yunan adaları Rodos ve Girit'e gelen turist sayısı yüzde 20'leri aşan oranda artarken, birkaç kilometre ötedeki Türkiye sahillerinde yüzde 50'ye varan turist kaybı yaşadıklarını anlatan Bağlıkaya, "Darbe girişimi sonrasında güvenlik sorunu giderek halledilmeye başlasa da Avrupalı turistteki düşüşün yılsonuna kadar devam edeceğini düşünüyorum. Bu da yaklaşık 8 milyon turist kaybedeceğimiz anlamına geliyor. Bu rakam Rusya ile krizde kaybedilen turistin iki katı" diye konuşuyor.

Symbolbild Türkei Tourismus - Istanbul

"AB ve medyanın olumsuz tavrı etkili oluyor"

Ancak, Türkiye'nin Avrupalı turist tarafından giderek daha az tercih edilmesinde AB kurumlarının Türkiye'ye yönelik negatif tavrının etkili olduğunu düşünenler de var. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık'a göre, küresel ölçekteki terör eylemleri tüm dünyada insanların seyahat etme özgürlüğünü tehdit eder boyuta gelmiş durumda. Bu durumun Irak ve Suriye gibi sorunlu bölgelere komşu olan Türkiye'yi de etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Ayık, buna karşın AB ülkelerinin ve medyasının Türkiye'ye ilişkin yarattığı olumsuz imajın da turist sayısının düşmesinde etkili olduğunu kaydediyor.

"Türkiye'yi anlatırken daha adil olunmalı"

15 Temmuz sonrasında Avrupa'dan rezervasyon iptallerinin çok arttığına işaret eden Ayık, şunları söylüyor:

"Bu konuda Avrupa'nın bize karşı çok acımasız davrandığını düşünüyorum. Türkiye'deki demokrasi mücadelesi takdir edilmeli ve desteklenmeliydi. Avrupalıların Türkiye'de tatil yapmaktan vazgeçmesinde hükümetlerinin ve medyasının da bu olumsuz tavrının payı var. Biz bu konuda Avrupalı muhataplarımızdan dayanışma bekliyoruz. Türkiye'de OHAL olsa da seyahat özgürlüğü kısıtlanmış değil, güvenlik had safhada. AB'li dostlarımızdan Türkiye'yi anlatırken daha hakkaniyetli olmalarını istiyoruz."  DW/Aram Ekin Duran