AB daha önce Haziran'da görüşmelerin yeniden başlayacağını açıklamış ancak hükümete, polisin Gezi Parkı gösterilerine sert müdahalesi nedeniyle yapılan eleştiriler üzerine erteleme kararı almıştı.

AB dönem başkanı Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, müzakere sürecinin yeniden başlaması nedeniyle Türkiye'yi tebrik etti.

Linkevicius, "Türkiye ile müzakere sürecinde gelişmelerin çok yakında mümkün olduğuna inanıyoruz" dedi.

AB ilerleme raporu

Geçen hafta açıklanan ilerleme raoruna Avrupa Komisyonu, Türkiye çapına yayılan gösterilere karşı polisin tavrından dolayı hükümeti eleştirmişti.

Fakat raporda, yargı reformları ve 'demokratikleşme paketi' ile atılan adımların olumlu karşılandığı ifade edilmişti.

Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğüne de eleştiriler yönelten AB ilerleme raporunda, 'toplanma ve gösteri düzenleme hakkının henüz Avrupa standartlarına uyumlu olmadığı' belirtilmişti.

İlerleme raporu, Kıbrıs sorununda çözüm bulunması gerektiği çağrısında da bulunmuştu.

AB üyeliği süreci 1963'te Avrupa Ekonomik Topluluğu ile ortaklık anlaşması imzalamasıyla başlayan Türkiye, 1987'de tam üyelik başvurusu yapmıştı.

Müzakereler için gerekli koşullar 2005'te yerine getirilmiş, fakat bu tarihte başlayan müzakereler, demokrasi ve ifade özgürlüğü, dini azınlıklar, yargı reformları, Kıbrıs sorunu gibi nedenlerle kesintiye uğramıştı.

Türkiye'den sonra üyelik başvurusu yapan birçok ülke AB'ye katıldı. En son Temmuz ayında Hırvatistan'ın katılımı ile AB'ye üye ülke sayısı 28'e yükseldi.