Köye 1989 yılında organik tarım ürünleri işleyen Rapunzel firmasının gelmesi ile köylünün kaderi değişti. Önceden tamamına yakını bozkır olan verimsiz topraklar, köylünün zamanla organik tarıma yönelmesi ile yeniden hayat buldu. Rapunzel Firmasının Tekelioğlu Köyü’ndeki temsilcisi olan 47 yaşındaki İsmet Erefe, Tekelioğlu’nun Türkiye’nin ilk organik tarım üretimine geçiş yapan köyü olduğunu kaydetti. Erefe, "Köyümüz 75 haneli ve yaklaşık 300 nüfusdan oluşuyor. Gölmarmara Gölü kenarında yer alan köyümüzde bundan yaklaşık 25 yıl önce sadece kuru tarım ürünleri üretilebiliyordu. Bir de köyümüzün hemen yanında bulunan gölden balık avlanabiliyordu. Ancak 1989 yılında organik tarım ürünleri işleyen Rapunzel Firması’nın köyümüze gelmesi ile birlikte köyün kaderi bir anda değişti. Köyümüzde ilk etapta organik susma projesi hayata geçti” dedi. Tekelioğlu Köyü’nde yaklaşık 10 bin dönümlük alanda organik tarım sayesinde üretim yapılabildiğine dikkat çeken Erefe, “Daha önceleri köyümüzün toprakları bozkır gibi verimsizdi. Şimdi aklınıza gelen bütün sebze ve meyve çeşitlerini yetiştirebiliyoruz. Topraklarımızın çoraklaşmasındaki en büyük etken ise suni gübreler ve kimyasal ilaçlardı. Artık tamamen gerçek hayvan gübresi veriyoruz. 23 yılın sonunda da doğa kendini yeniledi ve toprak yeniden verimli hale geldi. Ürünlerimizin tamamının organik olmasından dolayı da daha çok kazanıyoruz" dedi.

ORGANİK MARKETİ BİLE VAR

Tekelioğlu Köyü’nde yetiştirilen ürünlerin tamamına yakınının organik olmasından dolayı köyde bir de 'Doğal ve Organik Ürünler Marketi' açıldı. Market hakkında da bilgi veren İsmet Erefe, tamamen organik ürünlerin satıldığını söyledi. Ürünlerin tamamının sertifikalı ve sağlığa uygun olduğunu kaydeden Erefe, market içerisinde nohut, mercimek, üzüm, incir, antep fıstığı, fındık, tarhana, bulgur, zeytin yağı, kurutulmuş domates gibi ürünlerin satışının yapıldığını belirtti.

ORGANİK TARIM OLMAZSA KOMPOST

İsmet Erefe, organik tarımda kullanılan ham maddenin kompost olduğunu belirtti. Erefe, "Kompost, hayvanlardan elde edilen organik gübre. Bu gübreyi köyümüzün içerisinde bulunan tesislerde üretiyoruz. Bu madde ile ürünün verimi artıyor, kurumuş çoraklaşmış topraklar bir süre sonra yeniden hayat buluyor" diye konuştu.

Tekelioğlu Köyü’nde organik tarıma geçen üretici İbrahim Akgöl ise "Daha önce organik tarıma geçmeden önce bir çok sıkıntı yaşıyorduk. Ürünümüzden istediğimiz verimi alamıyorduk, yeterince kazanamıyorduk. Organik Tarıma geçtiğimizden bu yana hem kazancımız arttı hem de insanlar için daha sağlıklı ürünler yetiştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.