Nevşehir’de 1983 yılında Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun olduktan sonra, Kapadokya bölgesinin ilk turist rehberlerinden olan babası Ali Kaptan’ın Hollanda’da bulunması nedeniyle bu ülkeye giden Mahmut Kaptan, Hollanda’nın Apeldoorn kentindeki Polis Akademisini başarı ile tamamlayıp Rotterdam’da ilk Türk Polisi olarak 1987 yılında göreve başladı. Daha sonra Groningen kentine geçerek buradaki Emniyet teşkilatında göreve başlayan Kaptan, görev yaptığı dönemde gerek ailesi ve gerekse meslektaşlarının da teşviki ile Groningen Eyalet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Groningen Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Zwolle Eyaleti Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler Fakültesini başarı ile tamamlayarak Politikolog ünvanını da kazandı. Kaptan, Hollanda’da bulunduğu süre içerisinde Groningen Emniyet Müdürlüğü bünyesinde başta Trafik olmak üzere, Sahil Güvenlik ve Organize Suçlar bölümlerinde görev yaptı.

24 SAAT YETİŞMİYOR

Halen Hollanda’ya 8 farklı ülkeden gelen insanlar arasındaki namus ve töre cinayetlerini inceleyen ve aralarında bilim adamlarında bulunduğu 14 kişilik bir komisyonda uzman olarak da çalışan 46 yaşındaki Kaptan, Groningen Emniyet Müdür Yardımcılığı görevini de yürüttüğü gibi haftanın bir günü de Emniyet Müdürlüğü görevinde de bulunuyor. Kaptan, ''Görev ve sorumluluk alanım oldukça geniş. Bu bağlamda 24 saat bana yetmiyor. Çalışmayı ve insanlara görev aldığım alanlarda hizmet etmeyi çok seviyorum. Hollanda'da hem kendi ülkemizin, memleketimizin insanlarına hem de Hollanda vatandaşlarına hizmet veriyorum. Bana gelen bir Türk'ü asla geri çevirmiyor, onların sorunlarına çözüm bulmak için elimden gelen gayreti gösteriyorum" dedi.

Bu görevin yanı sıra bulunduğu kentte Savcı yardımcılığını da üstlenen Kaptan, aynı zamanda Polis Akademisi’nde doçent ünvanı ile 'Kültürler ve inanç' dersini vermeyi sürdürüyor. 25 yıllık süre içerisinde ilk Türk Polisi olmanın da verdiği büyük bir onur ve sevinç içerisinde ,toplumda herkese eşit bir düzeyde yaklaştığını anlatan Kaptan,Türk olması nedeniyle Hollanda’da Türklerin suç işleme oranınındüştüğünü,bundan da büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Bu düşünceler içerisinde kardeşi Hasan Hüseyin Kaptan’ın da Delfzijl Emmen kentinde Emniyet teşkilatında görev yaptığını belirten Kaptan, “Benim polis olmam, kardeşimi de etkilemiş olmalı ki, o da Polis Akademisini bitirerek bu güzel mesleğe başladı. Farklı kentlerde görev yapıyoruz. Hollandalıları çok seviyorum, onlarında sevgi ve saygısını görev yaptığı süre içerisinde kazandığıma inanıyorum. Hollanda’da bir Türk’e yakışır düzeyde verilen görevi en mükemmel bir şekilde yapmaya çalışıyorum. Bulunduğum kentteki Türk arkadaşları da bu alanda görev yapmaya teşvik ettim ve 15'e yakın Türk gencin de, Emniyet teşkilatının değişik kademelerinde başarı ile görevlerini sürdürüyorlar. Türk polislerin sayısının artması, suç işlemeye meyilli insanlarımızın da adeta önleyici ve caydırıcı nitelik kazandırıyor” diye konuştu.

HOLLANDALILARIN BAKIŞ AÇISINI TÜRKİYE TURLARI ETKİLEDİ

Hollanda’da bulunduğu 25 yıllık sürede çeşitli eğitici kurs çalışmalarına da katılan Kaptan, bunlardan 50'ye yakın sertifika almaya hak kazandığını, bunların en ilgincinin de gemi kaptanlığı sertifikası olduğunu belirtti. Kaptan, “Soy ismim madem Kaptan, neden bir kaptanlık yapabilecek özelliğe sahip olmayayım dedim ve bu konuda katıldığım kursu başarı ile tamamlayıp kaptanlık belgesini almaya hak kazandım” dedi.

Türkiye’yi tanıtabilmenin en etkin yolunun, onları Türkiye’ye davet ederek Türk insanlarının yaşantısı ve kültürünü daha yakından öğrenmelerini sağlamak olduğunu belirten Kaptan şöyle devam etti:

“Ülkemize yönelik ön yargılı yaklaşımlar, düzenlediğimiz Türkiye turları ile tamamen ortadan kaldırmayı başardık. Düzenlenen bu tanıtım turlarına katılan Hollandalı yetkililer, yaşadığımız bu topraklarda aynı bizden biri gibi yaşıyor, aynı havayı teneffüs ediyor, eşi ile bağa gidip birlikte bağ bozuyor ve bağda yemek yemenin tadına varıyorlar. Turlara katılan Hollandalı yetkililer, Türkiye’nin gerçek manada huzur ve barış ülkesi olduğunu net bir şekilde kendi gözlemleri ile ortaya koyabiliyor. Bunun gerçekleşmesi de beni ve ailemi çok mutlu ediyor. Hollanda’dan ülkeme yönelik bu çerçeveli gezi çalışmalarını kendi imkanlarım kapsamında daha da artırmayı hedefliyorum.”



AK(OE/AAA)