Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Uşak’ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 39 yaşındaki Ahmet Kaya’nın yüzü ile sağ bacak ve kollarının nakledildiği operasyonunun fotoğraflarını servis yaptı. Fotoğraflarda Uğur Acar, yüz nakli yapıldıktan sonra yoğun bakım ünitesine alındığı sırada görülüyor.

Türkiye'nin ilk yüz naklinin yapıldığı Uğur Acar, “40 günlük çocukken çıkan bir yangın nedeniyle bu hale geldiğini” belirterek, İstanbul ve Antalya'da tedavi gördüğünü anlattı. Acar, “Birisinin ricasıyla yüz nakline karar verdim. Gerekli kişilerle görüştüm. Yüz nakline karar verdim. Ömer hocayla görüştüm. Küçük çocukların benden korkması, bir işyerine gittiğimde yüzümün böyle olduğundan dolayı iş vermediklerini bildiğim için yüz nakline karar verdim” dedi.

Kaya'dan alınan iki kol ve sağ bacağın nakledildiği Atilla Kavdır da küçükken kuş kovalarken inşaattan elektrik teline demir çubuk uzattığını ve bu sırada elektrik çarptığını anlattı. 3 arkadaştan sadece kendisinin yaralandığı olayda 2 kolu ve bir bacağını kaybettiğini ifade eden Kavdır, “O zaman çocuktum, alıştım” dedi.

Evlendiğini ve 2 çocuk sahibi olduğunu belirten Kavdır, geçen yıl televizyonlarda bir kişiye çift kol nakli yapıldığı gördüğünü belirterek, nakil olmaya karar verdiğini söyledi. Ameliyat öncesi biraz stresli ve heyecanlı olduğunu anlatan Kavdır, “İnşallah mutlu geçer ve mutlu olurum. Çocuklarım bu şekilde alıştığından dolayı, sürpriz bir şekilde karşılarına çıkmak istiyorum. Çocuklarımın ellerini tutup gezeceğim” dedi. Kavdır, çocuklarını yanına alarak kendi kullandığı otomobile gezmek istediğini söyledi.

EN UYGUN HASTA SEÇİLDİ

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu da hasta seçiminin objektif kurallara göre Prof. Dr. Ömer Dinçkan başkanlığındaki ekip tarafından yapıldığını söyledi. Kol ve bacak naklinde tıbbi kriterlere en uygun kişinin Atilla Kavdır olduğunu dile getiren Keçecioğlu, “1,5 yıl önceki ilk kol naklinden sonra kol nakli bekleme listemiz oluştu. Bekleme listesindeki hastalar içinde en uygun kan grubu, yaş ve bekleme süresi en uygun olan hasta Atilla Bey'di” dedi.

AMELİYATA 14 UZMAN KATILDI

Her iki operasyonu da AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’ın başkanlığındaki ekip gerçekleştirdi. Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Serdar Tüzüner, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Necmiye Hadimoğlu ile Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Özlenen Özkan'ın katıldığı operasyonda plastik cerrah asistanları Dr. Harun Şimşek, Dr. Kerim Ünal, Dr. Mehmet Can Obur ve Dr. Polat Biçici ile anestezi asistanları Dr. Emel Gündüz, Dr. Filiz Bilgiç, Dr. Cahide Kozan ve Dr. Özgen Özmete görev yaptı. Ameliyatta hemşireler Derya Sülge ve Ayşe Kavak yer aldı.

REKTÖR KURTCEPHE: GURUR DUYUYORUM

AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Türkiye’nin ilk yüz nakli ve dünyada bir ilk olan aynı hastaya aynı anda çift kol ve bacak nakli ameliyatlarının ardından Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ve operasyonları gerçekleştiren ekibin başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan basın toplantısı düzenledi.

Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi’nin bugün Türk milletini gururlandıracak ilklere imza attığını söyledi. Üniversite olarak yollarına Türk milletinin dünyada herkes gibi önemli işler, büyük işler başaracağına inanan bir felsefe ile yollarına devam ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Kurtcephe, “Türk milleti zekidir, çalışkandır, başarılıdır, beceri ve kabiliyeti yüksektir diye inanıyoruz” dedi. Akdeniz Üniversitesi’nin organ nakli alanında bugün gerçekleştirdiği operasyonlarla bugün dünyada kimsenin yapmadığı ilklere imza attığını kaydeden Prof. Dr. Kurtcephe, şöyle konuştu:

“Yüz naklini gerçekleştirdik. Türkiye’nin ilk yüz nakli gerçekleşmiş oldu. Yine donör olarak bir Türk insanı, Allah rahmet eylesin, Allah yakınlarına sabırlar versin, tarihe ismini yazdırdı. Tüm uzuvlarını bağışlamak suretiyle tıp tarihine ismini altın harflerle yazdırmış oldu. Akdeniz Üniversitesi, yüz nakli ve aynı anda aynı hastaya çift kol ve bacak nakliyle dünyada büyük başarıya imza attı. Türk milletinin huzurunda ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür ediyorum."

Süreci yakından izlediğini kaydeden Prof. Dr. Kurtcephe, operasyonları gerçekleştiren ekibin son 48 saattir hiç uyumadan görev başında olduğunu belirterek hepsini tek tek kutladı. Prof. Dr. Kurtcephe, operasyonlarda 25 kişilik bir ekibin görev aldığını belirterek, “Ekip tarihe adını altın harflerle yazdırdı” dedi.

NAKİLDEN SONRA KRİTİK 10 GÜN

Ekibin başkanı AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, “Akdeniz Üniversitesi yapması gerekeni yaptı” dedi. Üniversitesinin Türkiye’de ilk yüz naklini gerçekleştirmekle beraber dünyada ilkleri içeren ameliyatları yaptığını kaydeden Prof. Dr. Özkan, “Kritik 10- 15 günümüz var. Bu süreyi de atlatırsak adımızı tarihe altın harflerle yazdırmış olacağız” dedi. Ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür eden Prof. Dr. Ömer Özkan, operasyonla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Hepsinin bir basamağı var. Zorlandığımız kısımlar tabii ki oluyor. Başka şehirden alıp geliyorsunuz dokuları. Aileden izin alma, dokuların buraya getirilmesi, seçilmesi aşaması var. Bu hastaları değişik doku ve kan gruplarından seçiyoruz. Bunlara uygun her ne şekilde donör bulunursa bulunsun, yeter ki verici olsun, hepsini yapabilirdik. Türkiye’de en fazla doku grupları belirlenmiş yüz, kol, bacak nakli yapabilecek durumdaydık. Bunu da başardık. Bunların öncüsü olduk. İnşallah devamı gelir.”

Operasyonunun bir tam yüz nakli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ömer Özkan, tüm nakillerde ilk 10 günün cerrahi olarak çok kritik olduğuna dikkat çekti. Bu kritik eşiğin ardından 3- 6 ay ve bir yıl gibi dönemleri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ömer Özkan, “Biz onlar için hazırlıklarımızı yaptık. İlk 10 günü atlatmak önemli” dedi.

'HASTALARI BİLEREK UYANDIRMIYORUZ'

Verici bulmanın zor olduğunu ama son 45 günlük süreçte yüz nakli için ciddi bir hazırlık içinde olduklarını kaydeden Prof. Dr. Ömer Özkan, “Arkadaşlarımıza söylüyorduk, ‘1 ay içinde yapacağız’ diyorduk. 20’nci günde yaptık” sözleriyle açıklamalarını sürdürdü.

Her iki hastanın da durumunun iyi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkan, “Her ikisini de bilerek uyandırmıyoruz. Çok önemli birkaç gün. Hastalarının bilincinin dışında istemediğimiz hareketlerde bulunmasınlar, komplikasyonlar olmasın diye bir gün yoğun bakımda takip edeceğiz” diye konuştu.

Süreçte gözden kaçırılmaması gereken diğer önemli bir nokta olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkan, “Dünyada ilk defa bir aile hem yüzü hem de uzuvları bağışlıyor. Bu bizim başarımız kadar onların da erdemi. Onlara teşekkür ediyoruz" dedi.

Yüz nakli olan Uğur Acar’ın ameliyattan sonra da psikiyatri takibinde olacağını da dile getiren Prof. Dr. Özkan, “Ameliyat sonrası beklenmeyen gelişmeler tabii ki olabilir. Onun için hazırlıklarımız var. Nasıl bir müdahalede bulunacağımızı hazırlamış durumdayız. Bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum” diye konuştu.