Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı önderliğinde, Genelkurmay Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, İzmir İl Afet Acil Durum Müdürlüğü gibi çok sayıda resmi kurumun katkılarıyla, “Uluslararası Giriş Noktalarında Halk Sağlığı Acil Durum Eylem Planı” adlı tatbikat gerçekleştirildi.

MOGADİŞU'DAN GELEN UÇAKTA HASTA YOLCULAR

Adnan Menderes Havalimanı Halk Sağlığı Acil Durum Eylem Planı’nın test edilmesi ve seviyesini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilen tatbikatın senaryosu gereği, bulaşıcı hastalıkların yoğun olduğu Mogadişu’dan İzmir’e gelen, aralarında Ticaret Odası üyelerinin bulunduğu uçakta, kafiledeki 2 yolcuda döküntü, yüksek ateş, bulantı-kusma, 1 yolcuda şiddetli baş ağrısı, boyun tutulması, baygınlık ve ateş şikayetleri tespit edildi. Pilotun, şikayetleri DHMİ Sağlık Şefliği’ne haber vermesinin ardından ilgili kurumlarla yapılan koordinasyonla, yolcu uçağının yanaştığı körüğe, dört kişilik kara ambulansı sevkedildi. Özel donanımlı kıyafetleriyle uçağa binen 112 sağlık ekipleri, hastaları, Türkiye’de ilk defa kullanıldığı belirtilen, kendi oksijen sistemi bulunan, dışarıdan müdahaleye olanak ve hastanın da sterilize olmasını sağlayan sedyeyle dışarı çıkarttı. Ambulansa alınan hastalar, ilk müdahalenin ardından tedavileri yapılmak üzere Doktor Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne sevkedildi.

İZMİR PİLOT SINIR KAPISI SEÇİLDİ

Tatbikatın Türkiye’de ilk kez gerçekleştirildiğini dile getiren İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Turan Sofuoğlu, “Uluslararası sınırları aşan halk sağlığı riskleriyle mücadele çok boyutlu bir alandır. Bu çerçevede, İzmir Adnan Menderes Havalimanı Halk Sağlığı Yerel Acil Eylem Planı hazırlanmış ve uygulama için pilot sınır kapısı olarak belirlenmiştir. Uygulamanın kısa sürede tüm sınır kapılarına yaygınlaştırılması düşünülmektedir. Bu tatbikatta, özel sedyeler ilk defa kullanılmıştır” dedi.