Özel Serhat Lisesi bahçesinde düzenlenen 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Van etkinliğine Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler, Vali Yardımcıları, ilçe kaymakamları, kurum amirleri ve yaklaşık 15 bin kişi katıldı.

Etkinlik, 20 ülkeden 68 öğrencinin koro halinde söylediği 'İnsanlık el ele' şarkısı ile başladı. Hem Türkçe hem de Kürtçe sunumu yapılan etkinlikte sahne alan öğrenciler yöreye ait şarkılar seslendirdi. Misafir öğrenciler söyledikleri Kürtçe ve Türkçe şarkılar ve halk oyunları ile sahnede coşarken, izleyenler de tribünlerde onlara eşlik etti. Özellikle Kırgızistan, Endonezya ve Kenyalı öğrencilerin horon gösterisi büyük beğeni toplarken, Kürtçe 'Şemamme' şarkısını söyleyen Nadia Eizabeth ise herkesi coşturdu. Etkinlikte konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, Türkçe olimpiyatının dili, rengi, ırkı ne olursa olsun dünya insanına anlaşabilmeyi, konuşabilmeyi, barış ve kardeşliği öğrettiğini söyledi.

Türkçe'nin çiceklerini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Vali Karaloğlu, "Tanış olmanın, anlaşabilmenin ön koşulu konuşabilmektir. Türkçe olimpiyatları dili, rengi, ırkı ne olursa olsun dünya insanına anlaşabilmeyi, konuşabilmeyi, barış ve kardeşliği öğretmektedir. Yunus'un sözüyle Mevlana hazretlerinin nefesiyle dünyayı aydınlatmaktadır. Medeniyetimizin sözünü Türkçemizin duruluğuyla yedi kıtaya yayan gizli kahramanlarımız sizin huzurunuzda selamlıyorum. Onlara teşekkür ediyorum. Dünyanın dört bir yanındaki bu okullara yardımda bulunan kadirşinas Anadolu insanı unutmak mümkün değil. O okullara yardımcı olan iş adamalarımızı kutluyorum. Önlerinde saygıyla eğiliyorum. Bu insanlara, bu öğretmenlere, bu idealı veren büyüklerimize şükranlarımızı arz ediyor. Bu gecenin düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum" diye konuştu.

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Van etkinliği programı, sponsor firmalara plaketlerinin verilmesinin ardından havai fişek gösterisiyle sona erdi.



GÖ(FE/SS)