Leleg Uygarlığı Pedasa Koruma ve Yaşatma Derneği’nin Kültür Turizmi Projesi kapsamında, Bodrum'un kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerine, göreneklerine, tarihine ve zanaatlarına sahip çıkma adına, 'Yoksa Gelenek Yok Gelecek' sloganıyla başlattığı şenlik renkli görüntülere sahne oldu.

Bitez Gülümser Mehmet Danacı İlköğretim Okulu bahçesindeki şenlik, Ege’nin iki yakasındaki dostluğun pekiştirilmesine katkıda bulundu. Şenlikte ilk olarak Rodos'tan gelen Osman Osmancıkzade yönetimindeki Aegean Dancers Folklor ve Rembetiko Grubu sahneye çıktı. Altı kişilik ekip, Yunanistan'a ve Bodrum’a özgü halk oyunları gösterileri yaptı. Bodrumlu müzisyenlerin de sahneye çıktığı şenlikte, Türkçe ve Yunanca şarkılar seslendirildi. Gece sonunda, müzisyen ve halk oyunları ekiplerinin Türk ve Yunan bayrakları açması izleyenler tarafından uzun süre alkış aldı.

SON GÜN ETKİNLİK DOLU

Şenliğin yarın yapılacak son gününde Konacık Beldesi’nde develere çeyiz sarılarak Pedasa Antik Kenti'ne kadar yürünerek davul, zurna eşliğinde Bodrum Düğünü gelenekleri canlandırılacak. Ardından antik kentte Bodrum Yağlı Güreşleri yapılacak. Milas Mehmet Güçlü Güreş Eğitim Merkezi güreşçilerinin katılacağı güreşlerin cazgırlığını Karacahisarlı Kirli Kadir yapacak. Bodrum Güreş Ağası'nın da seçileceği güreşlerde, yöresel yiyecek standları ve piknikle devam edecek.

Etkinlikler eşek ve deve safari, yöresel müzisyenlerin konseri, folklor oyunları, zeytin aşılama, sabun dökme, eşek nallama, değirmende bakla çekme, pava ve börek pişirme, dibekte çetimek yuğması, keçi sağma, sandalet dikimi, çaykama yapılması, kömür ocağı yakılması gibi geleneksel işlerin yanı sıra, eşeğe odun yükleme, golastarla kütük kesme gibi yöresel yarışmalar da yapılacak.