İlk olarak Havadan İhbar Kontrol Uçağı Hangarı önünde Türk Yıldızları'nın kuruluş yıldönümü kutlama programı gerçekleşti. Programa Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, askeri erkan ve şehit aileleri katıldı.

GENELKURMAY BAŞKANI PROGRAMINI İPTAL ETTİ

Programda ilk olarak Türk Yıldızları'nın tanıtımı yapıldı. Ardından konuşma yapan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun, programa katılamadığını açıkladı. Orgeneral Erten, şunları söyledi:

''Hakkari bölgesinde meydana gelen terör olayında maalesef şehit ve yaralılarımız vardır. Bu nedenle sayın Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri komutanı ve Jandarma Genel Komutanı arkadaşlarımız bölgeye intikal etmişlerdir. Bu onurlu ve gururlu günümüze bu nedenle katılamamışlardır. Öncelikle menfur saldırıyı kınıyorum. Şehit ve yaralılarımızın yakınlarına Allah’tan rahmet diliyorum, sabır diliyorum. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.''

''TÜRK YILDIZLARI, DÜNYA MARKASI HALİNE GELMİŞTİR''

Havacılıkta belirli bir düzeye ulaşmış ülkelerin, ülkelerini gök yüzünde en iyi şekilde temsil edebilmek için akrotim ekiplerini oluşturduklarını kaydeden Orgeneral Erten, sözlerini şöyle sürdürdü:

''1992 yılında kurulan Türk Yıldızları yurt içi ve dışında misyonunu başarıyla yerine getirmektedir. 20 yıldır milletimizi ve devletimizin ses ve temsilcisi olarak katıldığı gösterilerde, kendi izleyici ve takipçi kitlesini oluşturmuş ve dünya markası haline gelmiştir. Yıldızlarımız pilotlarımızın normal görev uçuşlarından yerden yükseklerde ve uzaklarda icra ettiği manevraları görsel bir şölen formatında sizlere aktarmaktadırlar. Bu yiğit gençler, Türk Hava Kuvvetleri personelinin takım arkadaşlığını birbirlerine duydukları sarsılmaz güveni mükemmel uyumları ve üstün görev disiplinlerini temsil ertelemektedirler.''

İLK TÜRK YILIDIZI ŞEHİDİ UNUTULMADI

Orgeneral Erten, Hakkari Dağlıca'da şehit düşen askerlere rahmet, ailelerine başsağlığı diledi. Erten, 13 Mart 2012 Salı günü NF-5 uçağın düşmesi sonucu şehit olan Hava Pilot Yüzbaşı Ümit Özer'i hatılatarak şehit Özer'e rahmet dileyip, şükranla andıklarını vurguladı.

Konuşmaların ardından Türk Yıldızları, gösteri yaptı. Ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Türk Yıldızları Pilotları'na 20'ncı yıl dönümü sertifasının verdi. Orgeneral Erten de, uçaklardaki görsel kimlik çalışmasını sanat yönetmeni Murat Dorkip'e anı objesi verdi. Kutlama töreni ardından Anadolu Kartalı 2012/2 eğitim tatbikatının 'Seçin Gözlemci Günü'ne geçildi.

Daha önce akreditasyon uygulaması kapsamında Genelkurmay Başkanlığı'nın faaliyetlerini izleme izni verilmeyen Zaman Gazetesi, Bugün Gazetesi, Kanaltürk, STV, Cihan Haber Ajansı da davet edilirken, programı takip etmeleri sağlandı. Programı yaklaşık 80 basın mensubu izledi.

TÜRK YILDIZLARI

1992 yılında 132'inci Filo Komutanlığı nezdinde 4’lü NF-5 kolundan oluşacak şekilde kuruldu. İlk resmi gösterisini 18 Haziran 1993 tarihinde Ankara Akıncı Devlet Büyüklerinin ve diğer konukların huzurunda yaptı. Gösterinin ardından Türk Yıldızları filo statüsü kazandı. Türk Yıldızları 8 uçaklı olarak, ilk gösterisini ise 30 Mart 2004 Konya’da gerçekleşmiştir. Halen Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda konuşlanan Türk Yıldızları, bugüne kadar 19 ülkede, 280'i Türkiye olmak üzere toplam 388 gösteri yaparak yaklaşık 10 milyon seyirciye ulaştı.