Dünyaca ünlü yat firmalarının ultralüks yatlarla katıldığı yarışmada, turizmci Hüseyin Başaran'ın CMB Yatçılık şirketine ait tersanede yapımı devam eden, tamamen Türk sermayesi, mühendis ve mimarı ile Türk işçisinin emeğiyle yapılan ultralüks 'Mina' adlı yat da yer aldı. Lüks yat yapımında İngiltere, Fransa, İtalya ve Hollanda ile ABD'den şirketlerin de katıldığı 'International Yacht Awards' yarışmasında Türk yatı 'Mina', ilk 8 arasına girdi. Mina, Dünyanın 'En İyi Dizayn Ödülü' yarışmasında birinciliği aldı. Mina'nın daha denize indirilmeden 'En İyi Dizayn Ödülü'nü kazanması, dünya yatçılık sektöründe yankı buldu. Saatte 16 deniz mili hız yapabilen ve okyanusları aşabilecek şekilde imal edilen 1450 beygir gücünde 2 motoru bulunan Mina, adını ise Trabzonlu fındık ihracat kralı ve turizmci Hüseyin Başaran'ın kızı 'Mina'dan alıyor. Mina Başaran ile annesi Beril Başaran, İtalya'da düzenlenen törende ödülü birlikte aldı.

23 MİLYON EURO'YA SATILDI

İki yıl önce kızağa konulan ve Temmuz'da denize indirilmesi planlanan 'Mina', uzun yıllar İngiltere’de yaşayan adı gizli tutulan Türk asıllı bir işadamına 23 milyon Euro'ya satıldığı belirtildi. CMB Yat şirketi sahibi Hüseyin Başaran, tersaneyi 3 yıl önce kurduğunu ve bu süre içinde dünyanın yat sektörü için en prestijli iki ödülünü kazandıklarını bildirdi. Lüks yatın iç ve dış dizaynının tamamen kendilerine, Türk mühendis ve mimarlarına ait olduğunu belirten Başaran, şöyle konuştu:

“Tersanemizde yaptığımız 'Mina' isimli yat denize inmeden ödül aldı. Böylece değerine değer kattı. Gururluyuz. Türk işadamı, sermayesi, Türk mühendisi ve Türk işçisi olarak gururluyuz. 4’ü konuklara ait olmak üzere 5 kamera yer alıyor. Toplam 19 yolcu ve mürettebat kapasiteli. Ev tipi balkonu yata monte ettik. Bu ayrı bir güzellik kazandırdı. Önümüzdeki 5- 6 yıl içinde denize indirilecek teknelerde bunu görebileceğiz. Çok özel mobilya kaplaması var. Sawaroski taşlardan daha pahalı mobilya kaplaması var. Ses ve eğlence düzeni Iphone ve IPAD ile tamamen kontrol edilebiliyor."

Yatın sahibine teslim edildiğinde 'Oriant Star' adını alacağını kaydeden Başaran, “Şu anda tersanemizde 47 metrelik 3 yat, bir de proje aşamasında olan yat bulunuyor. 69 metre uzunluğunda çelik yat üretimimiz de olacak” dedi.

CMB Yatçılık şirketi, geçen yıl denize indirilen ve yine adı gizli tutulan İngiliz işadamına satılan 40 metre uzunluğundaki 'Mystic' isimli lüks yatla da 'En İyi Motor Yat' ödülünü kazanmıştı.



MÇ(SU/İD)