Isı ve ses yalıtımı, dayanıklılığı ve depreme dayanıklılığı bilimsel çalışmalarla ortaya konulan ponza madeninin ürünü olan bimsten mezar iç donatımı, mezar lahiti, arı kovanı, şömine, kablo hücresi, yerüstü ve yer altı yapı blokları gibi toplam 10 patentin sahibi olan Kaya, yaşamı kolaylaştırmak amacıyla tasarladığı ürünlerin, oldukça ekonomik olduğunu söyledi. Hakkı Kaya, Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Göre beldesi belediyesinden memur olarak emekli olduktan sonra, küçük yaşlardan itibaren ortaya koyduğu Bims ürünlerine ilişkin tasarım çalışmalarına ağırlık verdi. Kaya, 3 yıl içerisinde Türk Patent Enstitüsü'ne tamamen doğal bir ürün olan ponza madeninin işlenmesiyle oluşturulan bimsten yaptığı tasarımları yaşam içerisinde yoğun olarak kullanılmasına yönelik çalışmalara yönelik ürünlere ilişkin tasarımlarla başvuruda bulunduğunu söyledi. Hakkı Kaya, ışı ve ses yalıtımı, dayanıklılığı ve depreme dayanıklılığı laboratuar araştırmaları ile bilimsel olarak ortaya konulan ve günümüzde inşaat sektörünün vazgeçilmezi bims ürünlerinin daha da yaygın kullanılabileceğini tasarımları ile kanıtladığını söyledi.

Doğal bir ürün olması nedeniyle de oldukça ekonomik bir çerçevede bulunan bimsten mezar iç donatımı, mezar lahiti, arı kovanı, şömine, kablo hücresi, yerüstü ve yeraltı yapı blokları üretmeyi başardığını belirten Kaya, şöyle konuştu:

"Özellikle büyük şehirlerde temel bir sorun oluşturan mezarlık alan sorununa da köklü çözüm bulabilme adına, çift katlı ve hatta 3 katkı bims mezarı yapabiliyoruz. Yapı sektöründe iç içe geçmeli blok yardımı ile konutlarda artık sıva sıkıntısı da kalmayacak. Diğer yanda, PTT, Telekom, doğalgaz, elektrik, kanalizasyon ve içme su şebekelerinin yer üzerinde oluşabilecek en küçük bir ağırlık oluşması ile yer yer kesinti uygulanması da yine tasarladığım bism ürünü ile kesinlikle olmuyor. Yer altına aldığımız bims ürünü oldukça sağlam olduğu gibi kırılma görülmüyor. Bu da maliyetlerin azaltılması ve daha uzun ömürlü olması için önemli bir etken oluşturuyor."

Bimsin mezar alanında kullanımının yaygınlaşması ile ciddi anlamda cenaze sahiplerine de katkı sağlayabileceğini ifade eden Hakkı Kaya, girişimcilik ruhu ile bir süreden beri üzerinde çalıştığı projelerin hayata geçmesiyle birlikte yaşam standartının daha etkin şekilde artaileceğini ekledi.

 

AK(OE/İD)