Türk Kızılay’ı Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar, hareketlerinden önce Atatürk Havalimanı Basın Odası’nda yaptığı açıklamada Türk Kızılay’ının bir yardım yaptığı zaman öncelikle insan onurunu koruyarak yardım yaptığını belirterek şunları söyledi:

“ Esas hedefimiz Myanmar. Orada operasyon yapmak istiyoruz. Myanmar’ın Arakan bölgesinde Müslümanların katledilmesi ilgili duyumlar aldık. Buradan kaçarak canını kurtarmak isteyen Müslümanların Bangladeş sınırında Cox’s Bazar denilen şehirde kurulan kamplarda yaşadıklarını öğrendik. Bu konuda inceleme yapmak üzere üç kişilik öncü ekibimizi önceden gönderdik. Amacımız orada katliama uğrayan insanlara insani yardım götürmektir. Bu gidişimizde bana Kızılay Gönüllüsü Tahsin Yazan, Genel Müdürümüz Ömer Taşlı, Uluslar arası İlişkiler Müdürümüz Kaan Saner ve bir memur arkadaşımız eşlik ediyor.

İlk hedefimiz Dakar’da 100 ihtiyaç sahibi aileye insani yardım malzemesi dağıtacağız. Yani bu şekilde 500 kişiye ulaşmış olacağız. Aynı şekilde Cox’s Bazar şehrinde de mülteci olarak Bangladeş’e sığınmış olan 500 Müslüman insani yardımı ileteceğiz. Bunu bir sembolik ve başlangıç olarak yapıyoruz. Ayrıca bundan sonra oraya yapacağımız yardımların ne şekilde olacağının taktik ve stratejisini belirleyeceğiz. Burada edindiğimiz intibaları Başbakanımız ve Hükümetimizle de paylaşacağız. Biz buradaki insanlık dramına dur demek için ve bundan etkilenen insanların onurlarını korumak için Türk Kızılay’ı olarak elimizden gelen her türlü yardımı yapacağız.”

Şu ana kadar Myanmar’a girebilmek için yaptıkları tüm girişimlere cevap alamadıklarını belirten Ahmet Lütfü Akar, “ Biz buraya girersek yerinde operasyon yapmak istiyoruz. Ümit ediyoruz ki Türk Kızılay’ı olarak buraya ayak basarsak katliamlar da azalacaktır. Bu netice olarak bağımsız bir ülkenin tercihidir. Bizleri sokabilirler veya sokmayabilirler. Ama biz sonun kadar mücadele edeceğiz. En kötü ihtimalle sınırdaki mülteci kamplarına yardım devam edecektir “ dedi.

Kızılay Genel Başkanı Akar henüz bir kampanya başlatmadıklarını ama isteyen vatandaşların telefonla “2868”e attıkları SMS’lere ‘arakan ‘ yazarlarsa yardımların yerine ulaşacağını söyledi.

FK (FOTOĞRAF)