Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ihlal önceki gün TSİ 12.08'de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde gerçekleşti.

Açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

"Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız tarafından önlemede bulunulması üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiştir."

"Bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması önemle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya Federasyonu'nun sorumlu olacağı bildirilmiştir."

Olay üzerine Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili tarafından Bakanlığa çağrıldı. Rusya protesto edildi.

Sinirlioğlu Lavrov'u aradı

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun da, ihlal üzerine Cumartesi günü Rus meslektaşı Sergey Lavrov'u aradığı ve Türkiye'nin rahatsızlığını ilettiği açıklandı.

Feridun Sinirlioğlu; ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya Dışişleri Bakanlarıyla da birer telefon görüşmesi yaparak durum değerlendirmesi yaptı.

Sinirlioğlu; NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile de birer telefon görüşmesi yapacak.

Rusya geçen hafta Suriye yönetimine destek amacıyla muhalif bazı gruplara yönelik hava saldırılarına başlamış, saldırıların IŞİD dışındaki muhalif grupları da hedef aldığı bildirilmişti.

Türkiye hava saldırılarını "kaygı verici" olarak nitelendirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Suriye'de atmış olduğu adımların Türkiye olarak kabul edilebilir hiç bir yanı yoktur" demişti.