Konuyla ilgili bilgi veren Ege Birlik firmasının sahibi Metin Akdurak, söz konusu geminin 20 yaşında olduğunu ve sadece Yunanistan-Türkiye arasında sefer yaptığını belirtti. Akdurak, "19 yıl boyunca Kuşadası-Sisam arasında çalıştıktan sonra gemiyi satın aldık ve Sakız hattında ikinci bir gemiye ihtiyaç duyduğumuzdan geçen yıl Çeşme’ye getirdik. Bu gemiler her yıl denize elverişlilik belgesi için hem Türk tarafında, hem de Yunanistan tarafında sörvey tabir ettiğimiz kontrollere girer. Çeşme Ekspres’i kontrol zamanı geldiğinde geçen yıl boş olarak Sakız adasına sörvey için gönderdik. O zaman da tutukladılar. Gemi tekrar Çeşme’ye geldi ve sıkı bir kontrolden geçtikten sonra geçen 16 Mart Cuma günü Türk sörveyinden geçerek onay aldı. Dün ise sörvey sonrası ilk sefer için Sakız Adası'na gitti. Hiçbir eksiği olmamasına rağmen gemi tutuklandı" diye konuştu.

TÜRK TURİST GİTMEMESİ İÇİN PROTESTO EYLEMİ BAŞLATACAĞIZ

Yapılanlara bir anlam veremediğini, Sakız Adası'na daha fazla Türk turist gitsin diye geçen yıl 30 bin Türkçe rehber bile bastırdıklarını dile getiren Metin Akdurak, "Yunan yetkililerinin bu manasız tavırları akla tek bir soru getiriyor: Acaba hatta çalışan tek Yunan gemisi kayırılmak mı isteniyor? Böyle bir şeyin olabileceğine ihtimal vermek istemiyoruz. Ama Türk sörveyinden onay almış geminin 5 gün sonra Yunanlılar tarafından tutuklanmasının da başka bir izahı yok. Yapılan yanlışlıktan dönmedikleri takdirde Sakız Adası'na Türkler'in gitmemesi için protesto eylemi yapma çalışması başlattık. Umarım zaten ekonomisi batmış durumdaki Yunanistan’ın adalarına Türkler'in gitmemesinin getireceği maliyeti hesap ederler ve gereksiz zorluklarla hattaki rekabetin önüne geçmeye çalışmazlar" dedi.

TUTUKLAMA GEREKÇESİ HENÜZ BELLİ DEĞİL

Çeşme Liman Başkanı Atilla Beyli de Türk gemisi 'Çeşme Ekspres'in Sakız Adası'nda tutuklandığını doğrulayarak, "Uluslararası sefer yapan bir gemi tutuklandığı zaman ilgili ülke tarafından Ankara’daki Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü’ne bilgi verilir, gerekçeler bildirilir. Bize Ankara’dan gemimizin tutuklandığı bilgisi geldi fakat henüz gerekçesi bildirilmedi. Bir başka yol ise gemi sahibinin, gemiyi tutuklayan makamdan alacağı tutuklamaya dair belgeyi doğrudan bize ulaştırmasıdır. İzmir Liman Başkanlığı Ege Birlik’ten bilgi istemiş. Henüz tutuklama gerekçesinin kendilerine ulaşmadığını bildirmişler. Önümüzdeki saatlerde konu netleşir. Tutuklamanın haklı gerekçelerle mi, yoksa haksız gerekçelerle mi olduğu araştırılır ve ona göre girişimde bulunulur. Uluslararası gemi tutuklama olayı basit bir şey değildir" diye konuştu. 



FO(İÖ/SS)