Bursa'da eğitim veren TED Koleji'nde bugün 7'ncisi düzenlenen, 'Öğretmenler Konferansı'na Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu da katıldı. Program öncesi basın mensuplarına açıklamada bulunan Pehlivanoğlu, Türk Eğitim Derneği'nin ülke genelinde 23 okulunun bulunduğunu hatırlattı. Pehlivanoğlu hedeflerinin, önümüzdeki 10 yıl içinde parası olmadığı halde burs ile eğitim görecek çocuklar için 81 ilde okullar açmak olduğunu söyledi. Cumhuriyet'in kuruluşunun ilk yıllarından sonra eğitimin ekonomi ve terörün gölgesinde kaldığını belirten Pehlivanoğlu, bu zamana kadar adı ve süresi ile oynanan eğitim sisteminde, beklenen reformun gerçekleştirilemediğini belirtti. Sorunun kaynağını ortadan kaldırmadan, çözümler üretmeye çalışmanın akıllıca bir yaklaşık olmadığını savunan Pehlivanoğlu, şöyle konuştu:

"Bugün yine tartıştığımız, Türk Eğitim Derneği olarak Meclis'te Alt Komisyon'a sunum yaptığımız, kamuoyu ile de görüşlerimizi paylaştığımız konu 4 + 4 + 4'tür. Aslında liseyi de kattığımız da 4 çarpı 4'lük bir sistem ortaya çıkmaktadır. Biz Türk Eğitim Derneği olarak bunun düşünülmeden, iyice araştırılmadan, tartışılmadan ortaya atılan bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz. Bu sistemin, Türk Eğitim Sistemi'ni çok daha geriye götüreceğine inanıyoruz." 

Açıklamalarında, okullardaki öğretmen ve derslik eksikliklerine de değinen Pehlivanoğlu, Türkiye'deki derslik eksikliğinin 5, öğretmen sorunun ise en fazla 5-6 yılda kaldırılacağının düşünüldüğünü kaydererek, şöyle devam etti:

"Bu sistemde iki kat daha derslik ve öğretmen ihtiyacı olur. Hatta, ilköğretimde öğretmen fazlası ortaya çıkmaktadır. Mesleki eğitime baktığınız zaman Almanya bile mesleki eğtimi bırakmakta. Ülkelerin kalkınmışlık seviyesi, mesleki eğitim yaşının yukarıya çıkmasıyla paralel gitmektedir. Umuyoruz ki Milli Eğitim Komisyonu'nda düzeltmeler devam edecek ve Meclis'e indiği zamanda bu kanun tekrar gözden geçirilecektir. Bizim ümidimiz kanunun geri çekilip, iyice tartışılıp, gündeme getirilmesidir. Unutmayın hiçbir maliyet, bir neslin geleceğinden daha pahalı değildir. Bir neslin geleceği ile ilgili karar verirken çok iyi düşünmek gerekir. Yama tedavisi ile akla gelen faktörleri gündeme getirip, süratle uygulamaya sokmak bir geleceğin nesli için risktir."



ST(FK/İD)